Îl mai ţineţi minte pe domnul Bodea? Traian Bodea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor în mandatul 2016-2020, suspendat și apoi exclus din ALDE pentru că, între timp, își descoperise adevărata vocaţie: Pro România.
Domnul Bodea a ieşit la rampă în 2017, când a analizat activitatea instituţiilor culturale păstorite de CJ Bihor, instituţii pe care le-a găsit “ineficiente”, dovada ineficienței fiind dată de prezența tot mai numeroasă a “ţăranilor de oraş”, “în șlapi”, pe care domnia sa i-a întâlnit în peregrinările nocturne prin centru. “Noi trebuie să aducem voie bună în spaţiul public” și „Nu în sală trebuie date spectacolele, că nu vine lumea ca la spital când e musai” a statuat domnia sa și a și dispus trimiterea în stradă a elevilor Școlii de Arte Francisc Hubic.
Fix patru ani mai târziu, în 2021, aflăm că artiştii “belferesc sub scutul culturii” iar “cultura în stradă” e obiectivul comun al administraţiei liberale din Oradea și judeţul Bihor. Înviorarea culturală a municipiului se poate realiza numai prin prezența artiştilor în stradă. Conform expertului în turism/cultura/materiale sanitare din China/scheme de ajutor de stat/digitalizare/transporturi aeriene/vaccinare/etc. – aceştia urmând să “presteze activităţile cerute de protocol în contul veniturilor pe care le au azi în baza contractelor de muncă”.
Să o spunem “p-aia dreaptă”: pentru aceşti oameni, voi – artiştii, actorii, muzicienii, etc. …, sunteţi doar “lăutari”. Iar locul lăutarilor e la colț de stradă, să distreze turiştii și localnicii ieşiţi la preumblarea de seară pe betonul încins. Pentru că asta aduce aplauze și like-uri, iar aplauzele și like-urile aduc voturi. Restul… sunt doar povești!
Nu am alte vorbe sau argumente pentru a descrie altă soluţie decât cea propusă anul trecut. Citeste pe www.bunoiu.ro/oradea-capitala-culturala-europeana/
Este ceea ce cred şi-acum, este motivul pentru care intrasem în politică, este ceea ce am crezut de cuviinţă și potrivit a se realiza, în ciuda opoziţiei unora. Abia mai târziu am început să înţeleg de ce/de unde
Mă bucur să constat însă că lucrurile scrise atunci au ajuns și la urechile care trebuie, căci le văd aplicate și pomenite acum în conferinţe de presă. Desigur, cu titlul de contribuţie originală și proprie, chiar dacă nu în forma în care le-am gândit eu. Profit aşadar de ocazie pentru a le atrage atenţia aceloraşi pasionaţi de “lectură”, că judeţul Bihor are, pe undeva, printr-un sertar, și o strategie culturală pentru anii 2020-2027 realizată de domnul senator Adrian Hatos. Poate o citesc și pe-aceea. Pe o bancă-n centru, desigur.
Flavius Bunoiu