Din 2015, în fiecare an, în luna mai, când înfloresc bujorii, în ziua 15, bujorul românesc este sărbătorit. Comunitatea Bujorul Românesc organizează anual o campanie de conștientizare prin care promovează floarea ca element reprezentativ pentru cultura și tradiția românilor. Specialiştii se străduiesc să adune toate semnăturile pentru ca bujorul, simbolul veteranilor Armatei Române, să devină floare națională.
”Bujorul românesc” a fost adoptat de Asociația CAMARAZII ca simbol de reprezentare la evenimentele în care se marchează eroismul ostașilor Armatei Române și sângele vărsat pe câmpurile de bătălie.
”Bujorul românesc” a fost rezervat de Asociație la OSIM, ca marcă figurativă individuală, fiind publicat în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, Secțiunea Mărci.
În Bihor, Dealul Pacău, în partea sud-estică a satului Borz, pe teritoriul administrativ al comunei Șoimi, reprezintă o zonă naturală acoperită cu pădure de cer în arealul căreia se dezvoltă exemplare valoroase din specia bujorului banatic (Paeonia officinalis ssp. banatica), element floristic protejat la nivel european. Rezervația naturală cu o suprafata de 15 hectare a fost declarată arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și se suprapune sitului de importanta comunitară – Defileul Crișului Negru. Bujorul banatic este un element floristic protejat la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 – privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră salbatică.