Doar 2% din români donează sânge. Fii erou în ţara ta!

România se confruntă cu lipsa acută de sânge în spitale, iar cauzele sunt multiple şi necesită o abordare mai în detaliu. Mai multe informaţii legate de acest subiect şi de întreg procesul de transfuzie vom afla de la doamna doctor Olivia Burtă, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Oradea.

Ce-ar trebui să ştim în clipa în care ne decidem să donăm sânge?

În cele 5-10 minute, timp efectiv de donare, respectiv 1-2 ore timp total cu așteptare, trebuie să știm că putem salva până la trei vieți, astfel încât suntem cu toții, la propriu, eroi.

Cum se face evaluarea înaintea donării?

Înaintea donării trebuie să luați în considerare mai mulți factori: să fim odihniți (minim şase ore de somn), să nu fi consumat alcool și/sau grăsimi în ultimele 24 de ore, să nu fi fumat cu câteva ore înainte, să nu fi suferit intervenții chirurgicale/tatuaje în ultimele 6 luni, să avem peste 50 kg (dar personalul medical ține cont și de înălțime în caz că suntem prea aproape de limită) și să fi consumat în prealabil un mic dejun simplu (nu pe „stomacul gol”; sunt acceptate: pâinea prăjită, un fruct mic, o cafea fără zahăr/ceai) și să venim foarte bine hidratați.

De asemenea, este necesară prezentarea cǎrții de identitate (vârsta: 18 – 60 de ani). Persoanele peste 50 de ani care doresc să devină donatori de sânge trebuie să se prezinte cu o adeverință de la medicul de familie care să ateste că nu suferă de boli cronice și/sau neuropsihice. În cazul femeilor este esenţial să nu fie însărcinate, să nu alăpteze şi să nu fie în timpul ciclului menstrual. Alte cerințe importante: să nu fi suferit de TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii, iar la schimbarea partenerului sexual, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, este obligatoriu actul sexual protejat minim şase luni (prezervativ).

Dacă venim la prima donare, asistentele de la Centru ne vor verifica venele, ne vor cântări, aflând pe loc dacă suntem eligibili donării de sânge.

Care sunt motivele care ne pot împiedica să donăm?

Motivele obiective sunt cele menționate anterior, legate de greutate, vizite stomatologice etc. Este bine de reținut și că se va complete o fișă și un chestionar care conţin date confidențiale. Este esențial ca răspunsurile să fie corecte, oneste, cu menționarea oricărui eveniment pre-donare. Se va determina nivelul hemoglobinei și selectiv a transaminazelor și glicemiei și se va efectua un examen medical (puls, tensiune), dupǎ care se va face indicația de donare de sȃnge, de cǎtre medic. Nu în ultimul rând, lipsa de onestitate în completarea întrebărilor din chestionar duce la excluderea definitivă a donatorului.

În schimb, motivele subiective sunt persistente: frica de ace, teama că ar fi un proces dificil și care implică riscuri majore asupra sănătății donatorului, preconcepția cum că actualul context pandemic ar prezenta un risc în plus etc. Până la urmă, cine vrea să doneze se informează și donează, cine nu, nu va dona, indiferent de beneficiile ulterioare.

Care sunt beneficiile de sănătate pe care le au cei care donează constant?

Printre cele de sănătate se numără, în primul rând, „reîmprospătarea” circulației sangvine și totodată scăderea șanselor de a dezvolta patologii cardio-vasculare cu ~33% și a producerii unui infarct miocardic cu ~88%, conform statisticilor.

Ce alte beneficii mai au donatorii?

Toți donatorii beneficiază atât de şapte bonuri de masă care pot fi folosite în comerț, zi liberă de la școală/facultate/locul de muncă, reducere de 50% la transportul în comun pentru o lună, cât și de analize de sânge gratuite (pentru Hepatită B și C, HIV, HTLV «corelat cu leucemia», hemoglobină, glicemie, anticorpi și, evident, grupa de sânge «0/A/B/AB + Rh»).

De asemenea, la persoanele care donează de minim două ori pe an, se face controlul periodic, care constă într-un set extins de analize hematologice și biochimice. Cu ocazia fiecărei donări se monitorizează starea de sănătate, prin evaluarea clinică și de laborator. Nu putem uita să menționăm satisfacția gestului altruist în sine.

Care este durata de viaţă a unei pungi de sânge donate?

Depinzând de elementele de care e nevoie la momentul respectiv, hematiile sunt menținute în jur de 42 de zile, trombocitele cinci zile și plasma congenitală în jur de un an.

Pentru ce tipuri de afecţiuni sunt folosite produsele donate?

Sângele donat este folosit în toate urgențele/operațiile chirurgicale necesare la momentul respectiv, dar sunt și puse deoparte pentru situații neprevăzute, cum ar fi accidentele rutiere. Totodată, acesta se folosește și în sfera ginecologică, spre exemplu la naşteri, pentru tratarea diferitelor tipuri de anemii şi pentru tratamentul anticanceros.

Care este problema reală şi actuală în donarea de sânge în Oradea?

Problema reală și actuală în donarea de sânge în Oradea nu este diferită față de cele din alte centre ale țării, la nivel național donând undeva la 2% din români, un procent de-a dreptul infim, considerând nevoile acute de sânge de care se dă dovadă zi de zi. Din păcate, odată cu începerea pandemiei, numărul donatorilor a scăzut semnificativ, iar în cazul în care numărul donatorilor va rămâne la acest nivel nu se vor mai putea onora comenzile de sânge de la spitale.

Există vreun studiu legat de ce DONEAZĂ/ de ce NU donează românii sânge? Care sunt barierele?

Beneficiile donatorului de sânge sunt multiple, precum au fost descrise anterior, dar singurele bariere care pot interveni în procesul de donare de sânge, evident pe lângă cele obiective precizate deja, împletite cu dezinformarea și stigmatizarea din jurul donării de sânge sunt cele impuse de către propria persoană.

Cum am putea să încurajăm donarea de sânge în rândul românilor?

Donarea de sânge este încurajată în rândul românilor prin intermediul campaniilor anuale de donare, care se desfășoară de două ori pe an în toate centrele universitare mediciniste din țară. Ne străduim să facem parteneriate de fiecare dată cu diverse locații din oraș,  cărora le mulțumim enorm pentru sprijinul acordat, căci ne ajută să împărțim „veștile”  mai departe.

De altfel, considerăm că un rol extrem de important îl joacă și implicarea personală a fiecăruia. Încurajăm toți donatorii să recomande actul donării de sânge și cercului lor de prieteni. De multe ori, pe cei cărora le este frică la început, îi ajută compania cuiva cunoscut.

De asemenea, recent am pus la dispoziție aplicația BlooDoChallenge, prin care se facilitează procesul de donare. Oricine își poate programa ziua și ora dorită, iar la fiecare donare se primesc puncte ce pot fi folosite în diverse locații  din oraș, precum unele cafenele/restaurante. Ediția aceasta ne-au fost alături 5ToGo, StreetCoffeeRoasters, Origins Coffee, Tucano Coffee, SNOOZZ, Avoca Oradea, Captain Bean, Dunărea Albastră, Florăria Magnolia, Despachetăria ONO, Endea și librăriile Humanitas, Cărturești și Diverta, prin împărțirea stickerelor și a semnelor de carte reprezentative campaniei noastre.

Ce alte campanii de încurajare a donării de sânge pregătiţi pe viitor?

Pentru viitor, avem de gând în primul rând să continuăm distribuirea de stickere, semne de carte și afișe în locațiile partenere, încurajarea populației prin promovare în mediul online, desfășurarea anualului Quiz prin care încurajăm mediciniștii să-și testeze cunoștințele ce țin de donarea de sânge și de aspecte medicale generale, dar și noi idei de la voluntarii noștri care se implică an de an.

Link-uri utile:

  1. Facebook Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea

https://www.facebook.com/CentrulDeTransfuzieSanguinaOradea/

  1. Facebook Donează sânge, Fii erou – Oradea

https://www.facebook.com/doneaza.oradea

  1. Instagram Blood Challenge

https://www.instagram.com/bloodochallenge/

Maria Paşcalău, Jurnalism, An II

Sursă foto: Olimpiu Man

Distribuie informația
Alte știri