Romanii care vor sa se angajeze la stat nu vor mai fi nevoiti sa memoreze pagini intregi de legislatie pentru fi admisi pe un post de funtionar public. Din 2022 se schimba radical metoda de examinare a candidatilor care doresc sa intre in sistemul public de stat. Noul mod de testare vizeaza, printre altele, verificarea aptitudinilor in domeniul IT si al limbilor straine si se va aplica intr-o prima faza doar pentru adminsitratia publica centrala si serviciile publice deconcentrate.
Liviu Malureanu, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), a explicat pentru ziare.com in ce consta schimbarea evaluarii candidatilor in vederea angajarii pe un post de functionar public. Malureanu a precizat ca la baza examinarii nu vor mai sta sutele de pagini de legislatie pe care un candidat trebuia sa le memoreze pentru a fi capabil sa raspunda corect unor intrebari de tip grila, ci testele EPSO folosite in toata Uniunea Europeana.
Examenul de angajare va presupune doua etape. Prima, cea de preselectie, in timpul careia candidatului ii vor fi testate abilitatile generale. Odata depasita aceasta etapa, candidatul va intra intr-o baza de date a functionarilor publici, pe categorii, specializari, experienta, iar de aici insitutia angajatoare isi va putea recruta viitori angajati in functie de ce nevoi are. Acestia vor intra din nou intr-un concurs. Integral pe ziare.com