Președintele Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie din Senatul României, profesorul universitar Adrian Hatos a propus, în precedenta sesiune parlamentară, crearea unui calendar de popularizare a științei în școli. Senatorul bihorean a explicat pentru oradeaindirect.ro de ce este nevoie de o astfel de modificare a Legii Educației Naționale.
Inițiativa a venit după ce, acum cateva luni, Inspectoratul Școlar din Galați a promovat pe site-ul instituției o serie de cursuri de numerologie. Luat la întrebări de reporteri, pe nepregătite, inspectorul general a declarat că numerologia este o știință onorabilă.
După acest model, Inspectoratul ar putea să organizeze cursuri de chiromanție, de necromanție și alte lucruri de acest gen. Dimpotrivă, cred că inspectoratele ar trebui să aibă atribuția de a promova cunoașterea științifică, spune senatorul bihorean.
Potrivit inițiativei, inspectoratele școlare județene vor centraliza oferta activităților, proiectelor și evenimentelor de popularizare a științei din județul respectiv și le vor promova către elevi și profesori iar Ministerul Educației va centraliza, printr-un portal dedicat, calendarele județene.
Calendarul de popularizare a științei reprezintă un pas important în responsabilizarea resursei umane din Inspectoratele școlare județene pentru a merge către comunitatea științifică, pentru a aduce cercetătorii mai aproape de elevi și, implicit, de întreaga comunitate.
În prima sesiune a Parlamentului, Adrian Hatos a semnat alte 10 inițiative legislative, printre acestea numărându-se cele pentru completarea Legii transparenței decizionale în administrația publică și o alta privind desființarea Academiei Oamenilor de Știință din România.
Lucrez și la alte propuneri. Una dintre ele vizeaza transparența în învătământul superior, lege pe care o vom depune la inceputul sesiunii parlamentare, a declarat senatorul liberal.
Adrian Hatos a absolvit Sociologia la nivel de licență în 1994, masteratul în Managementul Resurselor Umane în 1996 și doctoratul în Sociologie în 2005, toate la UBB Cluj. Din 1996 predă la Universitatea din Oradea, unde a devenit abilitat în Sociologie în 2013 și profesor universitar în același an.