A doua zi de Rusalii: tradiții de Sfânta Treime

Duminică și luni creștinii celebrează una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox.

În Lunea Rusaliilor Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană din Sfânta Treime, după cum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii. 

În general problema de neînțelegere legată de Treime este cum poate exista un singur personaj care să fie în același timp două alte persoane diferite. Nu sunt trei persoane diferite ci una singură aflată în trei ipostaze.

Având în vedere caracterul infinit al Universului, persoana creatoare, Tatăl, a ales să se multiplice, ca așa să iasă toate treburile mai repede. Nu că n-ar fi putut să le facă. Dar chiar și la nivel divin funcțiile trebuie împărțite. Tatăl este creator, dar coparticipant la mântuire și la sfințire. Fiul este mântuitor, dar are rol clar și în creație și în sfințire, iar Duhul Sfânt este sfinţitor și de viață făcător, dar se implică și în creație și în mântuire, potrivit stiri.tvr.ro.

În regiunea Ardealului, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă, relatează traditii-superstitii.ro.

Distribuie informația
Alte știri