Directorul adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Adina Popa, a prezentat în cadrul conferinței de presă de joi, 31 martie, situația noului „Registru local al spațiilor verzi din municipiul Oradea” (Cadastrul verde), acesta fiind aprobat în ședința Consiliului Local.
Registrul local al spațiilor verzi a fost făcut public pe site-ul Primăriei Oradea încă din data de 10.02.2022 și poate fi consultat la sediul instituţiei, urmând ca harta interactivă să fie disponibilă publicului interesat pe www.oradea.ro începând cu luna august a acestui an.
„Evidența corectă spațiilor verzi este un element extrem de important în stabilirea strategiilor referitoare la conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi. Scopul acestei evidențe este folosirea rațională a spațiului verde și implementarea unor măsuri corecte de regenerare și protecție a zonelor afectate, cu exercitarea controlului sistemic al schimbărilor calitative și cantitative. De menționat că actualizarea registrului local al spațiilor verzi din intravilanul municipiului se va face ori de câte ori vor interveni modificări”, a precizat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea.
Elaboratorul documentației Registrului local al spațiilor verzi este asocierea formată din S.C Eterra Map S.R.L (lider de asociere), S.C Megagis S.R.L și S.C Info Design S.R.L.
Sspațiile verzi se compun din următoarele tipuri de terenuri din intravilanul localităților: spații verzi publice cu acces nelimitat (parcuri, grădini, scuaruri); spații verzi publice de folosință specializată (grădini zoologice/botanice, muzee, spațiile verde din interiorul unităților de învățământ, baze sau pacuri sportive pentru practicarea sportului de performanță etc); spații verzi pentru agrement; spații verzi pentru protecția lacurilor și cursurilor de apă; culoare de protecție față de infrastructura tehnică, păduri de agrement și pepiniere și sere.
Suprafaţa de 603 ha de spații verzi amenajate reprezintă zona verde formată din următoarele categorii de folosință: amenajare floricolă, spațiu verde și zona compactă de vegetație. Din cei 97.219 arbori, un număr de 1386 arbori se află în stare necorespunzătoare și total necorespunzătoare, fiind necesară cu prioritate analiza tipului de intervenţie (tăiere, conservare).