A șasea ediție „Infinite Dance Festival”, la Oradea

Între 6 și 13 octombrie va avea loc cea de-a șasea ediție a festivalului de dans și multiart al Teatrului Szigligeti, Infinite Dance Festival, în Oradea. Obiectivul Festivalului IDF este acela de a familiariza publicul cu diversele forme ale artei mișcării și a dansului. Această ediție a festivalului scoate în evidență trendurile din lumea dansului popular, balet clasic, balet contemporan și street dance, programul incluzând atât spectacolele celor mai cunoscute trupe din România și Ungaria, dar și ale unor artiști debutanți.

Un angajament important al Infinite Dance Festival este susținerea grupurilor amatoare din regiune dar și debutanților care lucrează la un nivel artistic înalt în arta mișcării și a dansului.

La prima zi în a șasea ediție a festivalului, 6 octombrie, începând de la ora 18 pe Scena Mare a Teatrului Szigligeti, putem urmări Forumul Ansamblurilor Neprofesioniste din Transilvania ed. XVII – în organizația Asociației de Dans Popular al Maghiarilor din România – care se desfășoară anual din 2005. Evenimentul s-a început cu o selecție preliminară în primăvară, în timpul căreia un juriu a selectat cele zece formații de dans popular cu cele mai bune coregrafii și le invită la Gala de Toamnă. Anul acesta Forumul este organizat în Oradea în colaborare cu Ansamblul Csillagocska.

În cadrul festivalului studenții la specializarea de coregrafie din Universitatea de Arte din Târgu-Mureș prezintă Omul cel bun din Seciuan în data de 12 octombrie de la ora 19 în Sala Mare, iar studenții la specializarea de actorie, anul III, din Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Film prezintă New Genesis în data de 13 octombrie de la ora 17 în Sala Transilvania. Ambele spectacole sunt creații comune unde mișcarea a oferit o modalitate simbolică și metaforică de a exprima concepte abstracte, idei și emoții.

În cadrul galei de sâmbătă, 12 octombrie, după spectacolului Universității de Arte din Târgu-Mureș, urcă pe scenă studenții specializărilor de balet clasic, dans contemporan și dans popular ai Universității Maghiare de Dans, prezentând creațiile lor de examen pentru spectatori.

În data de 6 octombrie, înainte de Forumul Ansamblurilor Neprofesioniste, de la ora 14.30 în Sala Mare seria spectacolelor va fi deschisă de producția Ansamblului Nagyvárad Marea popoarelor. În 2018, Ansamblul Nagyvárad al Teatrului Szigligeti a colaborat cu mai multe personalităţi remarcabile ale mişcării de dans popular maghiar pentru a crea spectacolul folcloric „Marea popoarelor”, jucat ulterior cu mare succes și în cadrul World Expo Dubai.

În data de 10 octombrie de la ora 19 în Sala Mare, Centrul Național de Dans din București va prezintă spectacolul Patosfera, în care Mădălina Dan propune un univers artistic structurat în jurul unei compoziții corporale unitare, în care individualitățile, dinamica și subiectivitatea afectivă formează un corp extins. Patosfera este un compus descompus și recompus de realități care se dilată și se contractă în funcție de pulsațiile vieții care se amestecă în cele mai mici crăpături din jurul nostru. O sferă a patosului emotiei, creată prin mișcare, dans, sunet, text, imagine, asemenea orașului și apei care curge prin el.

În data de 11 octombrie de la ora 17 în Sala Transilvania, Ansamblul Nagyvárad va prezinta noua spectacolul fizic de teatru-dans. Strigăte și șoapte de Ingmar Bergman, regizat de Györfi Csaba, explorează profunzimile morții și ale relațiilor de familie, urmărind viețile tragice a trei surori și a unui servitor. Adaptarea într-un spectacol fizic de teatru-dans încearcă să exploreze dacă suferim cel mai mult în viața noastră și suntem răscumpărați în viața de apoi sau dacă existența terestră este un fel de paradis, iar moartea este urmată de pedeapsa pentru acțiunile noastre.

În aceeași zi de la ora 19 ora în Sala Mare al Teatrului Szigligeti, Teatru de Balet Sibiu va prezenta primul balet componat de Piotr Ilici Ceaikovski, Lacul Lebedelor, spectacolul emblemă al baletului clasic, unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite spectacole de balet clasic al tuturor timpurilor. Adaptarea coregrafică a montării de la Sibiu, realizată în anul 2014, de coregraful din Republica Moldova Andrei Litvinov, are la bază coregrafia originală a lui Marius Petipa și Lev Ivanov.

În 13 octombrie, de la ora 19, Infinite Dance Festival ediția a VI-a va fi închisă de Compania de Dans Contemporan din Szeged cu o serie de spectacole neregulate într-o seară, aceste fiind: Casa Bernardei Alba, Bolero și Wilds. Legat de coregrafii extraordinare și neobișnuite lui Juronics Tamás și Enrico Morelli, ajunge câte o propoziție despre spectacolele pentru a atrage publicul: “Lacrimi în Andaluzia” reprezintă Casa Bernardei Alba, „Când vine vorba de dorință, răspunsul este Bolero”, iar gândindu-se pe Wilds, forța generată de coeziunea internă a acestei comunități barbare este o amenințare la adresa celor aflați de cealaltă parte a grilajului.

De asemenea, în data de 9 octombrie, de la ora 17.30, Piața Regele Ferdinand I va fi ocupată de trupele de dans ale Unique Dance Studio, care vor prezenta un spectacol dinamic și unic de hip-hop. Simon Noémi, fondatoarea studioului de dans, conduce numeroase grupuri în cadrul școlii și acoperă toate vârstele de la 5 ani la 14 ani în domeniul hip-hop.

Între 10-13. octombrie, în fiecare zi, la orele 16.00, 18.30 și 20.30, tot în Piața Regele Ferdinand I, puteți vedea Talentovic Family, un grup internațional de artiști și interpreți de acrobație, breakdance și street dance.

Biletele şi abonamentele la festival sunt deja disponibile la agenţia de bilete a teatrului (luni, marți și joi 10-17, miercuri și vineri 13-17), sau online, la www.biletmaster.ro. Mai multe informaţii despre spectacole găsiţi pe site-un Teatrului Szigligeti (www.szigligeti.ro), pe idf.szigligeti.ro, dar şi pe pagina Facebook oficială a evenimentului. Totodată, oferta de programe va fi putea fi accesată prin aplicaţia FestivApp, utilizatorii căreia vor fi anunţaţi în timp real despre eventualele schimbări de program.

Distribuie informația
Alte știri