Având în vedere fenomenele de secetă severă care s-au manifestat în ultimii doi ani în spațiul hidrografic Crișuri, utilizarea eficientă a resurselor de apă, atât pentru alimentație publică, cât și pentru irigații, este o prioritate pentru ABA Crișuri.
În acest sens, instituția a propus un pachet de investiții care vizează lucrări de reprofilare albie, excavații și umpluturi de pământ pentru Valea Salcia, Ierul Îngust și Canalul Colector cu scopul de a facilita retenția apei în albie și creșterea rezilienței la efectele schimbărilor climatice. În total, lucrările se vor desfășura pe o lungime de 42,5 km și vor aduce beneficii directe, atât pe perioadele de secetă, cât pe pe perioadele cu viituri, pentru zonele agricole din vecinătatea localităților bihorene: Șimian, Șilindru, Voivozi, Săcuieni, Diosig, Ianca, Roșiori, Vaida, Mihai Bravu, Tărian, Girișu de Criș, Toboliu, Cheresig, Roit, Sânnicolau Român, Berechiu, Cefa, Inand, Arpășel, Ghiorac, Boiu, Tămașda, Avram Iancu, Ant, cât și ale municipiului Salonta.
” Suntem singura Administrație Bazinală de Apă din țară care are pregătit un pachet de investiții eligibil pentru a fi finanțat prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Primul pas deja a fost făcut și anume, adjudecarea contractului pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate. Acesta este în valoare de 607 mii lei și este finanțat din surse proprii ale Administrației Naționale Apele Române. După finalizarea SF-ului vom parcurge toate etapele necesare, astfel încât, în vara anului 2025, să vă putem prezenta finalizarea lucrărilor executate. Bugetul estimativ al celor trei obiective de investiții este de 28,5 milioane lei< spune Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.
Lucrările propuse au ca obiectiv creșterea retenției de apă pe: Canalul Colector, fiind principalul canal al sistemului de desecare și irigații din Câmpia de Vest care face legăura ăntre Crișul Repede și Crișul Negru, pe cele mai colmatate sectoare de pe Ierul Îngust din bazinul Ierului și pe Valea Salcia, sectorul aflat în zona amonte de barajul Șimian I.
Printre efectele pozitive previzionate prin realizarea acestor obiective de investiţii enumerăm: diminuarea efectelor secetei, reducerea vulnerabilității la schimbările climatice la nivel local în sectorul agricol precum și facilitarea stocării unui volum de apă mai mare în acumulări.