A.B.A Crișuri a dat, miercuri, startul unui proiect pilot menit să faciliteze economisirea apei în gospodărie. Proiectul ”Jurnal de familie” își propune ca, timp de o lună, o sută de familii din Oradea să aplice în viața de zi cu zi cât mai multe metode ecologice prin care să reducă risipa de apă.
”Anul acesta tema mondială pentru Ziua Apei o reprezintă apele uzate, iar sloganul ”De ce să irosim apa?” are doi piloni principali: reducerea cantității de ape uzate și reutilizarea acestora. Obiectivul de Dezvoltare Durabilă ne solicită tuturor ca până în 2030 să îmbunătățim calitatea apelor reducând gradul de poluare, încetând să mai aruncăm gunoaiele la întâmplare. Prin urmare, ar trebui să privim apele uzate ca pe o posibilă resursă, și nu ca pe o povară de care trebuie ne descotorosim.”. Dorel Dume, director A.B.A Crișuri.
Timp de o lună, elevii vor fi susținuti periodic cu materiale informative și sfaturi practice pentru a le aplica în propriile gospodării alături de intreaga familie. În următoarele zile, cei mici vor primi un ”Jurnal de familie” special conceput de A.B.A Crișuri pentru a oferi un suport practic și eficient în ceea ce privește reducerea risipei de apă în gospodărie. La final, adică pe 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, cei mai harnci ecologiști vor fi premiați.
”Știați că o familie deschide robinetul în medie de 70 de ori pe zi ducând astfel la o pierdere de 14% din consumul de apă și că numai 3% din cantitatea de apă cnsumată într-o gospodărie este folosită pentru băut?! Acestea sunt doar o parte din curiozitățile descoperite azi de către elevi. Entuziasmul lor este mare și credem că proiectul se va finaliza cu rezultate foarte bune.” Ana Maria Țirban, profesor învățător cls. II B, Liceul Teologic Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” Oradea.
Ca urmare a creșterii populației, a urbanizării accelerate și a dezvoltării economice, volumul de ape uzate și cantitatea totală de poluanți sunt într-o continuă creștere la nivel mondial. Cu toate acestea, gestionarea apelor uzate este profund neglijată, iar posibilitatea de utilizare a acestora ca sursă accesibilă și durabilă de apă, energie, nutrienți și alte materii recuperabile este mult subevaluată. La nivel mondial, se estimează că până în 2030 cererea totală de apă va crește cu peste 50%. Cea mai mare parte a cererii se va înregistra în mediul urban și va necesita o nouă abordare a colectării și gestionării apelor uzate.