Adela Lile este arhitect, cu o experiență de 4 ani în domeniul proiectării și un an de experiență în Parlamentul European, unde a făcut parte din echipa europarlamentarului USR PLUS Dragoș Pîslaru. Candidează la alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru că își dorește creșterea calității investițiilor publice în mediul construit din România. Iată care sunt în opinia sa prioritățile în acest domeniu:
”Criza actuală generată de pandemie nu face altceva decât să scoată la iveală disfuncționalitățile și problemele din societatea românească care existau și înainte. Trebuie să ieșim din obiceiul prin care ne învățăm lecțiile și ne cârpim greșelile doar în urma unor tragedii. Nu trebuie să așteptăm un cutremur pentru a investi în siguranța clădirilor, nu trebuie să așteptăm să mai ardă ceva pentru a pune la punct protecția clădirilor împotriva incendiilor, nu trebuie să continuăm să fim țara din Uniunea Europeană cu cel mai crescut număr de accidente rutiere fatale pentru a face drumurile să fie sigure. Este timpul să reconstruim România. Este timpul să construim drumuri sigure, infrastructură feroviară, școli moderne, spitale și locuințe publice. Este timpul să reparăm clădirile abandonate și să le reintroducem în circuitul public, să ne restaurăm patrimoniul construit și să amenajăm spații verzi de calitate. Este timpul să profităm de oportunitatea fondurilor europene din următorii 7 ani și să pornim motoarele investițiilor de calitate.
Investițiile publice de calitate vor atrage după sine investitori care vor oferi locuri de muncă, vor genera prosperitate în comunitățile locale, vor încuraja tinerii să rămână acasă și bineînțeles, vor crește nivelul de încredere al românilor în capacitatea autorităților locale și naționale de a le asigura o calitate a vieții ridicată.
Investițiile publice de calitate vor avea beneficii și asupra sectorului construcțiilor, care va avea de lucru, care își va putea plăti bine forța de muncă și poate genera întoarcerea muncitorilor calificați plecați în străinătate pentru un venit mai bun.
Dar pentru a porni motoarele investițiilor în mediul construit trebuie să avem o legislație privind achizițiile publice care să încurajeze calitatea ca și criteriu de atribuire a serviciilor și lucrărilor publice și trebuie să avem o legislație privind amenajarea teritoriului și urbanismul fermă și ancorată în realitatea dezvoltării accelerate a marilor orașe. Trebuie să debirocratizăm procesul de autorizare a lucrărilor de construire și să facem din acest proces unul eficient.
Noua normalitate pentru România nu înseamnă doar felul în care ne vom adapta condițiilor pandemiei, ci înseamnă pur și simplu șansa la normalitate în adevăratul sens al cuvântului.”
Advertorial