In anii in care tinerii bihoreni emigrau cu miile in strainatate, o familie din Talpos a pus bazele unei ferme de animale care a crescut de la an la an.
Agricultura inseamna sa fii tot timpul conectat la camp. Acolo se desfasoara povestea fiecarei zile.
O stie foarte bine Ioan Frentiu, fermier din Talpos, județul Bihor, absolvent al Facultatii de zootehnie din Bucuresti. A intrat in camp in urma cu zeci de ani si acolo e si astazi. Nu regreta nimic. Mai ales ca are acum o ferma proprie, de familie, pe care a infiintat-o in 2005, la insistentele copiilor, 3 la numar: Leon, Iustina si Ioana.
Un an mai tarziu, a obtinut primul ajutor financiar, cu ajutorul unui program SAPARD, si cu banii obtinuti a achizitionat 35 de vaci, toate din rasa Holstein, pe care le-a adus din Olanda. Avea atunci 13 hectare de teren. Cu multa munca, an de an ferma a crescut, haturile le-a preluat Leon, fiul, absolvent de Electotehnica si Informatica. In mica afacere insa au intrat si fetele, nora, ajutati fiind de cativa lucratori pe care familia Frentiu ii considera parte a familiei lor.
Din 2005 si pana astazi, ferma a mai beneficiat de fonduri( 50% nerambursabile) insumand 750 de mii de euro. Acum efectivul de animale a ajuns la 180 de capete, iar terenul cultivat la 650 de hectare, in cea mai mare parte arendat. De asemenea parcul de masini agicole a crescut mult.
„Momentul declara ce trebuie sa faci. Cultura mare e mai profitabila decat zootehnia dar e nesustenabila, spune Leon.
Ferma din Talpos a adus multe bucurii in randul familiei Frentiu. Fiecare proiect castigat pe fonduri europene, la care toti au pus umarul, i-a facut sa priveasca cu zambetul pe buze spre viitor, desi afacerea lor nu are nici vacante , nici zile libere. Peste 10 ani, Leon e convins ca ferma va creste si li se vor alatura si copiii lor, pentru care astazi locul reprezinta un minunat loc de joaca.