ANAF a publicat ghidul reeșalonării plăților către bugetul de stat

Agenția Națională de Administrare Fiscală a elaborat proiectul de ordin privind procedurile de aplicare a acordării eşalonării la plată de către organul fiscal central. ANAF susține că aceasta este una dintre principalele facilități fiscale pentru mediul de afaceri adoptate de MFP și ANAF, care se acordă pe o perioadă de maxim 12 luni, pentru obligațiile bugetare datorate după declararea stării de urgență.

Condiții de acordare ce trebuie îndeplinite debitor:

a) să depună cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;

b) să nu înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență, nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală;

c) să nu se afle în procedura faliment;

d) să nu se afle în dizolvare;

e) să aibă depuse toate declarațiile fiscale;

f) să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Codul de procedură fiscal.

Facilitatea poate fi accesată și de către datornici care au deja în derulare eșalonări la plată acordate potrivit Codului de procedură fiscală. Aceștia pot accesa eșalonare la plată pe o perioadă de maxim 12 luni și numai pentru obligațiile bugetare datorate după declararea stării de urgență, condițiile mai sus menționate fiind aplicabile și în cazul lor.

Alte știri