Ani de muncă pentru macheta unei corăbii. Expoziţia lui Călin Raţ merită văzută

Muzeul Cetății și Orașului Oradea va vernisa miercuri, 5 iulie, ora 17.00, o expoziție de machete de corăbii de secol XVII-XVIII, realizate de orădeanul Călin Raț. Expoziția este găzduită în Palatul Princiar al Cetății Oradea, etajul I, sala 18 și cuprinde 6 modele de corăbii, din care două sunt în etape de lucru, însoțite de planuri și explicații.

Călin Raț s-a născut în 1965 la Oradea, a terminat Facultatea de Metalurgie în 1990 la Brașov, dar nu a profesat în domeniu deoarece chemarea lui era alta. Pasiunea pentru corăbii o are de la vârsta de 8 ani când împreună cu mai mulți copii din cartier construiau corăbii fără nici o îndrumare.

Începând cu anul 1996 a participat prima dată la Campionatele Naționale de la Constanța urmând ca după anul 2001 să participe și la Campionate Europene și Mondiale în Cehia, Polonia, Franța, România, Bulgaria, Germania, Italia, Croația câștigând mai multe medalii de bronz și argint pentru care a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului la disciplina Modelism Naval.

La machetele executate de el, Călin Raț folosește lemn de prun, păr, nuc, gutui, fără baiț, construcția fiind executată de la zero adică fără componente cumpărate. Se folosește doar lemn, pânză, sfoară, sârmă. O piesă de competiție înseamnă mii de ore de muncă pe parcursul mai multor ani.

Expoziția va rămâne deschisă publicului până în data de 31 august. Curatorul expoziției este Cristi Negru – bibliotecar. Programul de vizitare al Muzeului Cetății și Orașului Oradea este de marți până duminică, de la 10.00-18.00. Taxa de vizitare 5 lei – adulți, 3 lei – copii și pensionari.

Distribuie informația
Alte știri