Pacienti care sufera anual din cauza alergiilor produse de ambrozie au creat o pagina pe Facebook unde locuitorii orasului pot raporta zonele in care planta nu a fost taiata.
„Autoritatile locale trebuie sa devina constiente de faptul ca niste avertismente trimise proprietarilor de terenuri pe care creste ambrozia sau niste amenzi modice (contestabile in instanta) nu rezolva problema alergiei care afecteaza, probabil, mii de oradeni”, comenteaza online oamenii care spera ca datele culese online sa fie un bun argument pentru modificarea legislatiei locale.
Cei afectati de alergiile produse de ambrozie propun amenzi mai mari pentru proprietarii care nu-si intretin terenurile dar si infiintarea unui grup in cadrul Politiei locale care sa se ocupe strict de aceasta problema. In oras (si in afara lui) exista multe terenuri pline de ambrozie, multe dintre ele apartinand chiar domeniului public, spun oamenii.
Ambrozia are un puternic efect alergenic. Buruiana nu este recunoscută, oficial în România, ca plantă de carantină cu pericol biologic, aşa cum se întâmplă în străinătate, unde e combătută de autorităţi. Ambrozia poate fi combătută prin cosiri repetate ale culturii, prin smulgerea din grădini sau a erbicidării cu substanţe specifice.