Aqua Crisius a redeschis traseele turistice care duc spre cascadele Laia şi Săritoarea Ieduţului, pe Valea Iadului

Foto: bihorinimagini.ro

Valea Iadului este una dintre cele mai pitoreşti văi din ţară, fiind străbătută, între confluenţa cu Crişul Repede şi barajul de la Leşu, de un drum pitoresc, din care, la Remeţi, se desprinde un drum ce trece, peste munnţi, în bazinul Drăganului.

Iadul, aşa cum este denumit cursul de apă, îşi croieşte cu greu drum printre versanţii Munţilor Pădurea Craiului şi cei ai Masivului Vlădeasa, constituind limita geografică dintre cele două unităţi montane.

Numeroasele peşteri (Peştera cu Apă din Valea Leşulu, Peștera Biserica din Lunca Acră, etc) şi izbucuri, abrupturile calcaroase de la Bulz şi din amonte de Remeţi, lacul de la Munteni, lacul de acumulare din zona Stâna de Vale şi cel de acumulare de la Leşu, sălbaticile chei din sectorul superior şi cascadele Iadolina, Miss (Cascada Laia Mare) Săritoarea Ieduţului sînt obiective turistice cele mai importante din această zonă.

De curand traseele turistice care duc spre cascadele Laia şi Săritoarea Ieduţului, pe Valea Iadului, au fost redeschise. Asta gratie Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a atras o finanţare de aproape 29 mii de lei, de la Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

Cu aceşti bani au fost degajate cele două trasee, cu marcaj cruce roşie, de pe circuitul Valea Iadului – Părăuța-Poiana lui Ilie – Valea Iadului, închise încă din 2017, ca urmare a furtunii catastrofale de atunci. Atenție, circuitul cascadelor (marcat cu punct roșu). Accesul e interzis între Valea de Runc (dinspre Coada Lacului) și Cascada Laia (Miss),volumul lemnului doborât fiind foarte mare pe porțiunea respectivă de traseu!

În acelaşi proiect, a fost refăcut traseul tematic ”O zi din viața unui păstrăv”, realizat tot în anul 2017 și care acum a primit o nouă înfățișare.

Sursa: bihorinimagini.ro/ APS Aqua Crisius

Alte știri