Orașul Ștei se pregătește pentru un weekend plin de savoare și tradiție. Sâmbătă și duminică, 5–6 iulie, parcul din fața Casei de Cultură devine locul unde gusturile autentice ale Bihorului prind viață în prima ediție a evenimentului „Gusturi și tradiții DE BIHOR” organizată în județ, în afara Oradiei. Intrarea este liberă, iar atmosfera promite să fie una vibrantă, cu miros de bucate gătite pe loc și povești spuse cu suflet.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Primăria Ștei și mai multe organizații locale. Este o extindere firească a conceptului lansat în 2023, care a cucerit Oradea cu savoarea rețetelor tradiționale și căldura meșteșugarilor bihoreni. „Ne dorim ca acest târg să ajungă în toate colțurile județului. În iulie suntem la Ștei, iar în septembrie revenim cu o nouă ediție la Oradea. Este un proiect prin care promovăm esența Bihorului – cultura, bucătăria și oamenii săi”, a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean.
În ambele zile, între orele 14:00 și 22:00, vizitatorii vor putea degusta preparate tradiționale incluse în volumul „Rețete tradiționale de Bihor”, precum plăcinta în foi ca la Beiuș, pancove, supă gulaș, gulaș de fasole, varză cu carne, papricaș de pui cu găluște, păsulă zolită, tocană de unghii de porc, răcituri, humentaș sau gomboți cu prune. Rețetele păstrează gustul autentic și sunt pregătite pe loc de bucătari care știu secretul fiecărui ingredient.
Sâmbătă, de la ora 18:00, dr. Ramona Novicov, conferențiar universitar la Universitatea din Oradea, va susține un tur ghidat al orașului, prilej cu care cei prezenți vor descoperi istoria unică a Șteiului, de la întemeierea sa în 1952 și până în prezent.
Evenimentul promite nu doar o experiență culinară deosebită, ci și o întâlnire autentică cu spiritul bihorean, cu povești, meșteșuguri și comunitate. Volumele cu rețete care stau la baza meniului pot fi consultate gratuit și online, pe site-ul Consiliului Județean Bihor.