Trupa de Teatru și Film Actori Amatori Tinca a luat naștere în urma câștigării concursului ”Idei în Țara lui Andrei”, ediția 2013, cu proiectul ”Cultivarea culturii locale prin teatru”. Potrivit coordonatorului proietului, directorul adjunct al Liceul Teoretic „Nicolae Jiga”, prof. Iuliu Orban, echipa este într-o continuă schimbare; majoritatea actorilor din trupă fiind elevi de liceu. Ajunsă la a III-a stagiune, trupa are în componenţa şi adulţi, cadre didactice şi personal auxiliar din şcoală.
Piesa de debut a trupei a fost „Pe aripile valsului”, o adaptare după Mihai Magnatul, o capodoperă a dramaturgiei maghiare a anilor 20-30, având premiera în decembrie 2013. Au urmat piesele de teatru: „Leagănul amintirilor”, în martie 2014, „Dl. Goe și alții”, în octombrie 2014, „Cititorul de contor”, în aprilie 2014, „Un cadou special”, în decembrie 2014, „Soțul la vânătoare”, în martie 2015, „Ciao, italia!”, în iunie 2015, „Cerere în căsătorie”, în octombrie 2015, și „Povestea bătrânului pescar”, în decembrie 2015. Pe lângă teatru, Trupa a realizat și 3 filme artistice, lungmetraje, respectiv, „Reîntâlnirea” – iunie 2014, „Iubire târzie” – mai 2015, „Captiv” – decembrie 2015.
“Povestea bătrânului pescar” a avut premierea de Crăciun şi redă drama bătrânului pescar Grigore, care în anii 50, trăia undeva, într-un sat pe malul Dunării. Drama acestui a fost trasmisă de tânărul Călin Lăzurean, elev în clasa a XII-a. Povestea bătrânului pescar ilustrează tragedia unui om care este copleşit de necazurile vieţii, având trei fete de măritat. Soţia sa Greta şi peţitoarea satului Doina pun la cale măritişul celor trei fete, cu nişte bărbaţi bogaţi, dar bătrâni. Însă destinul va scoate în calea celor trei tinere, dragostea, mai exact trei flăcăi. Decizia fetelor de a-şi urma calea şi de a evada din această lume limitată a satului dobrogean nu este agreată de bătrânul tată, care se vede părăsit de fetele sale. Monologurile lui Grigore cu divinitatea vin să sublinieze drama existenţială a omului trecut prin multe greutăţi şi, care acum, se află la apusul vieţii. Spre finalul existenţei sale, Grigore îşi va accepta soarta, dar şi faptul că fiicele lui au dreptul la fericire altături de aleşii inimii lor.
Alături de Călin Lăzuran, pe scenă au mai jucat colegii săi de liceu: Elena Vidican, care a interpretat-o pe fiica mijlocie Maşa, Sebastian Ghebu (pesacrul Milan), Ionuţ Moţoc (rusul Alexei), Ştefania Dejeu (Katiuşca, fiica cea mică) şi Alexandru Anca (medicul). Lor li s-au alăturat prof. Carmen Monica Anton, care a interpretat-o pe Greta, soţia pescarului, prof. învâţământ primar Dorina Florica Negrean (peţitoarea Doina), Patricia Birău, farmacist, care a jucat rolul Anastasiei, respectiv prof. învăţământ primar Olimpia Oniga, care a interpretat-o pe fiica cea mare.
Un rol important în punerea în scenă a piesei a avut-o porfesorul Iuliu Orban, care este atât scenograful, cât şi regizorul, maşinistul, omul cu luminile, realizează machiajul actorilor etc.
[embpicasa id=”6248653075635006033″]