Atenție la ciuperci otrăvitoare și toxiinfecții alimentare! Recomandări pentru o vară liniștită

Având în vedere menținerea condițiilor meteorologice caracterizate prin umiditate crescută și temperaturi excesive, Direcția de Sănătate Publică Bihor recomandă populației mai multe măsuri cu privire la consumul ciupercilor.

Pentru a preveni intoxicaţiile cu ciuperci se recomandă consumul celor de cultură, provenite din unităţi autorizate sau însoţite de certificate de calitate, evitarea cumpărării ciupercilor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor; evitarea culesului sau consumului ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni), neimplicarea copiilor în procesul de culegere a ciupercilor, supravegherea copiilor mici pentru a se evita riscul intoxicării accidentale.

„Intoxicaţia cu ciuperci la copii include forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă! Ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea prin preparare! Toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică şi nu se distrug. Ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare, lingura de argint, nu sunt indicatori specifici ai toxicităţii ciupercilor. De asemenea este absolut greşit să considerăm că ciupercile care sunt mâncate de insecte, sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului diferit de cel al omului. Evitați conservarea ciupercilor provenite din flora spontană și/sau surse neautorizate, în condiţii casnice. În cazul apariției oricăror semne clinice după consumul de ciuperci, este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă”, se afirmă în comunicatul semnat de Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Merită subliniate și măsurile pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, anume: păstrați produsele alimentare la temperaturi adecvate, înainte de preparea alimentelor, de servirea mesei și după folosirea toaletei, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun, preparați și serviți masa în spații curate, evitați consumul alimentelor al căror aspect, miros și gust sunt modificate, cumpărați numai produse alimentare păstrate și comercializate în condiții corespunzătoare de igienă, protejați alimentele de contactul cu insecte sau rozătoare, în cazul alimentelor gătite, asigurați o temperatură de peste 70°C în toată masa alimentului, atât la preparare, cât și la reîncălzire, spălați bine, sub jetul de apă, fructele și legumele, înainte de a le consuma, alimentele pregătite pentru sugari trebuie să fie consumate imediat după preparare, fără a fi încălzite sau păstrate la frigider.
Foto: realitateadealba.ro

Distribuie informația
Alte știri