Au demarat sesiunile de instruire cu președinții și locțiitorii celor 659 secții de votare din Oradea și Bihor

În conformitate cu programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor specifice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor prezidențiale și parlamentare din anul 2024 aprobat de prefectul Marcel Daniel Dragoș, Instituția Prefectului – județul Bihor a demarat sesiunile de instruire cu președinții și locțiitorii celor 659 secții de votare din municipiul Oradea și județul Bihor, împreună cu cele două birouri electorale județene și Autoritatea Electorală Permanentă.

Cele patru sesiuni de instruire au fost organizate cu sprijinul Primăriei Oradea, în cadrul sălii polivalente Oradea Arena, în spațiile special amenajate care vor găzdui de asemenea predarea și centralizarea rezultatelor aferente proceselor electorale. Totodată, în cadrul instruirii au fost puse la dispoziție modele de procese verbale pregătite de Direcția Județeană de Statistică Bihor, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale Bihor a înmânat președinților secțiilor de votare telefoanele mobile ce vor fi utilizate pentru comunicarea specifică activităților electorale.

Sesiunile de instruire au fost deschise de către prefectul Marcel Daniel Dragoș care a prezentat circuitele care au fost pregătite cât mai operativ pentru centralizarea rezultatelor, urmat de către președinții celor două birouri electorale județene care au subliniat aspecte privind diferențele dintre cele două scrutine cum ar fi care alegători pot vota și unde, voturile nule/albe, atribuțiile președinților în jurul localului secției de votare, atenționări privind aplicarea ștampilei de control pe buletinele de vot, semnăturile pe procesele-verbale privind consemnarea rezultatului votului, etc. Reprezentantul Serviciului de Telecomunicații Speciale Bihor a prezentat particularitățile specifice operațiunilor care vor fi verificate de către operatorii de tabletă, iar cel al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a informat despre asigurarea pazei și a ordinii publice, precum și evitarea incidentelor electorale. Direcţia Judeţeană de Statistică Bihor a făcut o simulare interactivă privind completarea proceselor verbale de constatare a rezultatelor iar Autoritatea Electorală Permanentă – Direcţia Judeţeană Bihor a subliniat atribuțiile și sarcinile președinților/locțiilor secțiilor de votare cât și prevederile specifice cuprinse în deciziile Biroului Electoral Central. Reprezentanții Instituției Prefectului au pus la dispoziție graficele de distribuire a materialelor și de predare a buletinelor de vot, cât și detalii despre plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale și a altor cheltuieli electorale.

Este responsabilitatea noastră să asigurăm un proces electoral desfășurat în condiții de siguranță și legalitate. Fiecare secție de votare trebuie să fie pregătită corespunzător, iar implicarea fiecărei instituții cu atribuții electorale este esențială pentru ca cetățenii să își poată exercita cu deplină încredere dreptul de vot”. a transmis Marcel Daniel Dragoș – prefectul județului Bihor.

Distribuie informația
Alte știri