Au lăsat Olanda pentru farmecul unui sat din Apusenii Bihorului și le oferă turiștilor vacanță de patru stele într-o casă de peste 80 de ani

Frumusețea unui sat din Munții Apuseni i-a determinat să lase Țara Lalelelor, iar cu multă răbdare și pasiune au redat strălucire unei case țărănești, veche de peste 80 de ani.  Andreea și Luc Hardus, o româncă și un olandez, pasionați de România și de ce are țara asta de oferit călătorilor de pretutindeni și-au dezvoltat un colţ de rai unde au oprit timpul în loc şi îi întâmpină pe turişti cu multă dragoste, produse tradiționale, dar şi o casă autentic ţărănească, renăscută din apă, pământ, lemn şi piatră. Totul se întâmplă în localitatea bihoreană Zece Hotare, la 70 de kilometri de Oradea.

“Ne-am cunoscut în anul 2013 când eu am aplicat pentru un job la agenția de turism Romtour, pe atunci a lui Luc și a tatălui sau. De atunci ne ocupăm împreună de agenție, prin care aducem turiști olandezi și belgieni în România pe pachete turistice concepute de noi. La Zece Hotare ne-am mutat în mai 2019 și am ajuns oarecum din întâmplare. De fapt, nu noi am ajuns aici, ci  Frans, tatăl lui Luc a venit pentru prima oară undeva prin 2007. Întâmplarea a făcut că el să ia doi tineri la autostop din Ungaria, iar acești tineri l-au invitat la Zece Hotare. Într-una din vizitele lui în zona a luat în mașină un bătrânel pe care l-a adus până acasă, casa noastră de acum. Omul i-a spus că proprietatea este de vânzare și așa s-a ales cu acest loc minunat”, povestește Andreea.

În  vara lui 2017 au decis să renoveze căsuța de lemn. Au lucrat timp de 3 luni cu câțiva meșteri din zona, iar în primăvara și vara lui 2018 au revenit pentru alte mici lucrări. 

“Decizia de a ne muta aici am luat-o spontan, într-o seară de august, după ce am adus căsuță la stadiul de locuibil. După câteva săptămâni de muncă intensă, ne-am așezat la un picnic în spatele casei și privind în jurul nostru ne-am dat seama că am putea locui aici.  Ideea inițială a fost să renovăm căsuța pentru Frans, care vine aici în fiecare an, în august. Apoi ne-am gândit că ar fi păcat să o lasăm goală în restul anului, și așa s-a conturat ideea căsuței de vacanță”, ne-a mărturisit Andreea.

Tradiție și confort

Au ales să meargă pe stilul tradițional deoarece se potrivește cu casa de lemn, veche de 80 de ani. Ei cred că era singura variantă de a reda viață și autenticitate acestei căsuțe care poartă numele de Casa Bătrână.

Stilul tradițional este doar în decoruri, la capitolul confort standardele sunt moderne. Căsuța dispune de baie cu dus și toaletă, apă caldă pe boiler electric, combină frigorifică, aragaz și mașină de spălat vase. Atât patul dublu din dormitor cât și cel extensibil din bucărie sunt dotate cu saltele noi, confortabile, iar în perioadele răcoroase, încălzirea se face prin termoșemineu și încălzire prin pardoseală. 

“Când am intrat prima data în căsuță, în bucătăria de acum erau 3 paturi vechi. Dintre ele, unul era încă în stare buna și l-am păstrat. Acum este recondiționat și se găsește tot în bucătărie, dar transformat în pat extensibil. Patul este singura piesă de mobilier care aparține de casă. Restul pieselor de mobilier sunt adunate de pe la târgurile de vechituri, iar mobila de bucătărie am adus-o din Olanda. O mare parte a decorurilor din casa provin însă din zonă. Draperiile spre exemplu sunt făcute dintr-un val pentru saci primiți de la o vecină și decorate cu dantelă croșetată primită de la alta.  La fel și farfuriile de pe perți, peretarul sau roata de tors provin de la vecini care au apreciat pasiunea noastră pentru lucrurile vechi, țărănești. Pentru veselă am ales să folosim cât mai multă ceramica de Vadu Crișului, luată direct de la meșterul ceramist. Din două castroane mari și două mici am construit doua lămpi pe care le-am agățat în fiecare camera”, spune Andreea. 

Liniște și aer curat

În ceea ce privește investiția, nu au ținut o socoteala clară, dar susțin că au cheltuit între 15.000 și 20.000 de euro.

“Dacă întrebi localnicii ce oferă zona asta, vor spune cu toții „aer curat, liniște”. Cei care aleg să se cazeze la noi găsesc o casă confortabilă, dar izolată, un loc numai bun să se detașeze de stres, grabă, aglomerație. Pot să iți spun și ce nu găsesc turiștii la noi: televizor”, explică Luc.

Preturile pentru cazare sunt : 260 lei 1 noapte (exclusiv weekend). Midweek ( 5 nopți de duminica până vineri) – 1000 lei, 1 săptămână (7 nopți) – 1500 lei, un weekend (2 nopți) – 550 lei, iar în casă se pot caza maximum 4 persoane. 

“Prețul include, pe lângă cazare, provizii de bază pentru micul dejun: ouă, lapte, slănină, legume de sezon, pâine de casa, cas. Toate produsele sunt achiziționate local, iar ce vă fi în frigider depinde de sezon. Nu va lipsi nici celebra pălinca de Bihor, făcută tot în sat. La cerere gătim sau procurăm mâncare tradițională de la doamnele din sat”, susține Luc.

Căsuța de poveste din Zece Hotare este ideală pentru cei care iubesc muntele și natura. 

“Oaspeții noștri se pot relaxa pe terasa căsuței, la un picnic în iarbă, privind văcuțele la păscut. Bineînțeles se poate face grătar sau ceaun afară.

Plimbăretii pot face câteva trasee la peșterile din jur (Peștera Bătrânului, Peștera Unguru Mare, Peștera Vadu Crisului), iar venturierii au posibilitatea să facă rafting sau via ferrata la Șuncuiuș.

Cum se ajunge 

La Zece Hotare se poate ajunge cu mașina. Drumul de la Șuncuius către sat este aproape integral asfaltat, ultimii doi kilometri vor fi parcurși pe drum pietruit, dar  practicabil cu (aproape) orice mașină. Parcarea se face pe iarba, la aprox. 100 de metri față de căsuță.https://www.facebook.com/CasaBatranaGuesthouse/

“La cerere putem prelua clienții de la gările din Șuncuiuș sau Bratca și aeroporturile din Cluj sau Oradea”, explică Andreea.

Planurile celor doi nu se opresc aici. Și-au propus să mai amenajeze trei-patrun stil traditional, dar altfel decât Casa Bătrână. Pe termen lung își doresc să organizeze evenimente și workshopuri de meșteșuguri tradiționale.

Claudia Bonchiș

Distribuie informația
Alte știri