În Ucraina, exploziile lansează în aer de la metale grele din șantierele industriale, la beton, cabluri și conducte de pe drumuri, până la azbest din cădiri. Minereul care are legătură cu bolile pulmonare și cancerul a fost interzis abia recent acolo. Explozibilii folosiți de armata rusă aduc, la rândul lor, în atmosferă agenți cancerigeni și metale grele, inclusiv plumb și mercur.
Atacul cu rachetă asupra unui depozit de petrol din orașul Vasylkiv a aruncat substanțe toxice necunoscute în aer.
Emisiile poluante de deasupra Ucrainei sunt purtate de curenți spre țările vecine și mai departe.
Există riscul să ajungă în Germania, Slovacia, Ungaria, România și Republica Moldova. Totul depinde de direcția în care bate vântul.
„Vineri și în următoarele două zile circulația aerului pentru jumătatea de est a țării noastre se face din sector nordic și nord estic. Vântul va deveni destul de intens pe parcursul zilei de mâine. Astfel încât masele de aer vor fi transportate din regiunile nordice, nord-estice spre zona de est”, spune Alina Șerban, Meteorolog ANM.
Daunele provocate mediului de războiului din Ucraina sunt deocamdată greu de măsurat și nu se rezumă doar la aer. Există și o contaminare substanțială a solului și a apei. La noi, nivelul de poluare poate fi urmărit pe pagina de internet calitateaer.ro.
Autoritățile de mediu monitorizează permanent calitatea aerului din România în condiţiile în care Ucraina este acoperită de un nor toxic. Hărțile realizate cu ajutorul sistemului Goddar de Observare a Pământului al NASA indică desupra țării vecine concentrații ridicate de monoxid de carbon. Însă în aer plutesc și alți compuși chimici inclusiv particule cancerigene de asbest.
Sursa: stirileprotv.ro