Avantajele Stației de Tratare Mecano-Biologică a deșeurilor din Oradea

Vicepreședintele Consilului Județean Bihor, Mircea Mălan, a prezentat într-o conferință de presă modul de funcționare și avantajele Stației de Tratare Mecano-Biologică (TMB) din Oradea.

„Prin punerea în funcțiune a stației, se asigură tratarea mecanică și biologică a celor 90.000 de tone de deșeuri municipale produse în județul nostru în cursul unui an”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

După tratarea biologică, cea mai mare parte din deșeuri este valorificată energetic prin incinerare, restul fiind depozitată timp de două săptămâni în aer liber și transportată ulterior la depozitul de deșeuri.

„Scopul acestui TMB este acela de a devia de la depozitare o cantitate cât mai mare de deșeuri. Rezultatele tratării deșeurilor depind de gradul de colectare separată realizat de cetățeni. Cu cât acest grad este mai mare, cu atât cantitatea de deșeuri care ajunge la depozitare este mai redusă.

Avantajele funcționării TMB sunt atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. Economic, pentru că o tonă de deșeuri depozitată la depozit costă 208 lei, plus TVA, în timp ce o tonă de deșeuri tratată aici costă 107,59 lei. Totodată, depozitul de deșeuri nu se va umple așa repede și nu va fi nevoie de investiții pentru noi celule. Câștigul din punct de vedere ecologic este că se depozitează o cantitate mult mai mică și restul se valorifică sau se neutralizează”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

În stația TMB ajung deșeurile municipale, deșeuri verzi provenite din colectarea separată, deșeuri din lemn provenite de la prelucrarea lemnului, deșeuri de hârtie contaminată, care nu poate fi reciclată, și alte deșeuri compostabile (ex. resturi de mâncare, resturi vegetale).

Distribuie informația
Alte știri