Avem un număr record de dropii înregistrate în ultimii 10 ani în România: 40 de exemplare la Salonta

Asociația “Grupul Milvus” a efectuat în luna ianuarie un nou recensământ al dropiilor din zona Salonta iar rezultatele i-au entuziasmat pe cercetătorii acestei specii, considerată dispărută, în urmă cu câțiva ani, din țara noastră.

Pe 16 ianuarie 2021 am numărat la Salonta 40 de dropii: 10 masculi adulți, 4 masculi imaturi și 26 de femele. Acesta e cel mai mare număr de exemplare pe care noi, Asociația “Grupul Milvus”, l-am înregistrat în ultimii 10 ani pe teritoriul României. Pe partea cealaltă a graniței, în zona Mezőgyán (Ungaria), colegii de la Parcul Național Körös–Maros nu au observat nicio dropie, au scris reprezentanții asociației pe pagina Nature Corner.

Potrivit specialistilor, programele de monitorizare (recensământul de iarnă și recensământul de primăvară) sunt instrumente importante pentru conservarea dropiilor și ne ajută în analiza evoluției efectivelor, a schimbărilor care au loc la nivelul populației, precum și a tendințelor pe termen lung.

Recensămintele de iarnă din ultimii ani ne confirmă că exemplarele populației transfrontaliere de dropii de la Salonta-Mezőgyán preferă să ierneze la Salonta. Următorul recensământ de dropii va avea loc la primăvară, în timpul sezonului de rotit (ritualul specific de curtare).

Text și foto: Asociația “Grupul Milvus”

Distribuie informația
Alte știri