În cadrul amplului proiect educațional „Consumă sustenabil’’, derulat de Banca pentru Alimente Oradea, cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea prin Programul Bursa Talentelor și finanțat de companii din comunitatea locală, miercuri, 26 aprilie, va avea loc un prim eveniment, organizat în parteneriat cu Asociația ASA, Școala Gimnazială Nr.1 din Tărian și Primăria Girișu de Criș.
Acțiunea, denumită „Redu risipa alimentară la tine acasă!’’, are ca scop prevenirea și combaterea risipei alimentare, iar activitățile dedicate acesteia se vor desfășura, în prima parte a zilei, între orele 09:00 și 12:00, la sediul unității de învățământ, iar ulterior, la căminul cultural Tărian, în intervalul orar 12:00 – 14:00.
Proiectul vine în întâmpinarea nevoii de a conștientiza comunitatea în ceea ce privește fenomenul de risipă alimentară, în contextul prețurilor ridicate și a dificultăților pe piața muncii pentru persoanele din comunități dezavantajate social. Multe dintre produsele alimentare cumpărate sau primite (ex. biscuiți, cornuri, iaurturi școlare) ajung să fie risipite sau aruncate, din cauza lipsei de responsabilitate sau de informații utile.
Ne propunem ca împreună să tragem un semnal de alarmă și să oferim un model practic despre cum se pot re/folosi materiile prime care adeseori se aruncă, având ca rezultat un produs excepțional de gustos.
Scopul evenimentului: crearea unei culturi de conștientizare a risipei alimentare și diminuarea sărăciei în comunitatea din Tărian.
Beneficiari direcți:
- aproximativ 300 de elevi ai școlii, care vor participa la un atelier de gătit, în cadrul căruia vor folosi și alimente salvate de la risipă. În cantina școlii, aceștia vor urma să pregătească salam de biscuiți, salată de fructe și sandwich-uri. Activitatea va avea loc între orele 09:00 și 12:00, în cantina școlii.
- 200 de părinți cărora reprezentanții Băncii pentru Alimente Oradea le vor vorbi despre diminuarea și eliminarea risipei alimentare. De asemenea, aceștia vor participa la o tombolă și vor avea ocazia să guste din preparatele pregătite de către copii. Activitatea are loc, de la ora 12:00, la căminul cultural din Tărian.
Beneficiari indirecți: autorități locale, cadre didactice, părinți și alți invitați.
Obiective:
Realizarea unui atelier practic de gătit din alimente salvate de elevi, de la risipă, cu scopul de a conștientiza puterea lor de a acționa în problema risipei alimentare. Implicit se are în vedere și implicarea tuturor copiilor pentru scăderea discriminării în rândul acestora.
Activități:
Elevii au fost provocați să adune, timp de o săptămână, biscuiți, lapte, cornuri și fructe din ceea ce primesc la școală și nu doresc să consume, iar cu aceste produse să gătească rețeta proprie în cantină: salam de biscuiți, salată de fructe, sandwich-uri cu diverse ingrediente și forme. Activitatea se va desfășura sub supravegherea cadrelor didactice, a voluntarilor și a responsabililor de proiect. Mai târziu în cadrul întâlnirii cu părinții, aceștia din urmă vor avea ocazia să guste ceea ce au gătit copiii.
Banca pentru Alimente Oradea sprijină această acțiune cu legume, fructe, produse de panificație și patiserie, dulciuri, mezeluri, suc, crispy congelate și produse non-food, în total 325 de kilograme de produse alimentare și nealimentare, donate prin grija partenerilor noștri: Lidl, Metro, Gamma Gamma, KFC, Pop Mezel Prod, Mega Image și Auchan. Toate produsele alimentare sunt salvate de la risipă, fiind cu termen de valabilitate scurt.
Rezultate așteptate:
- conștientizarea elevilor și participanților în ceea ce privește importanța reducerii risipei alimentare;
- îmbunătățirea vieții persoanelor defavorizate;
- oferirea unei alternative practice pentru acțiunile legate de risipa a alimentelor;
- dezvoltarea spiritului de întrajutorare în rândul elevilor și a părinților.
Banca pentru Alimente Oradea (BpAO) este o asociație non-profit cu scopul reducerii risipei alimentare și a sărăciei în județele Bihor, Sălaj, Maramureș și Satu Mare. În doar 3 ani de activitate, BpAO a salvat de la risipă 1.720 de tone de alimente pe care le-a donat asociațiilor și fundațiilor cu programe sociale dedicate beneficiarilor din categorii defavorizate. În prezent sunt susținute 130 de organizații prin care ajutoarele donate lunar ajung la peste 25.000 de persoane în nevoie.