Banca Regională pentru Alimente Oradea demarează proiectul “Gata cu Risipa” , împreună cu Raiffeisen Comunități, Acceleratorul de ONG-uri

Risipa alimentară este o problemă la nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman fiind irosit. Din totalul alimentelor produse, la nivelul Uniunii Europene, s-a estimat că 20% se pierd sau se irosesc, 70% din risipa alimentară provenind din gospodăriile populației.

În România, conform MADR, 6000 tone de alimente bune de consum se aruncă zilnic. Este un lucru obișnuit pentru mulți oameni de a-și cumpăra alimente mai mult decât le este necesar, care ulterior se strică și se aruncă, dovadă că 49% din risipa alimentară are loc în gospodarii, în timp ce  4,5 milioane de români trăiesc în pragul sărăciei. E nevoie ca oamenii să își schimbe modul de a produce și de a consuma mâncarea, pentru a reduce risipa, dar și de a transforma surplusul de care nu mai au nevoie, reciclându-l.

Proiectul “Gata cu Risipa” pe care îl propune Banca Regională pentru Alimente Oradea, finanțat de către Raiffeisen Bank România prin Raiffeisen Comunități Acceleratorul de ONG-uri va fi implementat cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare-ARC. Acesta vizează reducerea risipei regionale cu minimum 100 de tone de alimente de la minimum 5 noi donatori mari de produse și creșterea rețelei cu încă 13 ONG-uri caritabile, pe lângă cele 130 susținute în prezent.

De asemenea, pentru reducerea risipei în rândul consumatorilor, care, conform statisticilor, sunt responsabili de aproape jumate din risipa alimentară din țara noastră, asociația va desfășura o campanie de conștientizare a fenomenului risipei alimentare și de educare în acest sens. Campania prevăzută în cadrul proiectului  “Gata cu Risipa” are ca țintă informarea a 2000 de persoane din comunitatea locală, autorități și mai ales tineri.

Deșeurile alimentare înseamnă, de fapt, bani aruncați la coșul de gunoi. Fiecare persoană își poate aduce contribuția, cu un efort minim, în combaterea risipei, contribuind în același timp la protejarea mediului. Puțini oameni știu, însă, că multe dintre alimentele pe care le aruncă pot fi transformate în compost.

Compostul este un îngrășământ natural, organic, bogat în nutrienți, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale și reprezintă o formă de reducere a deșeurilor alimentare prin reutilizarea materialelor organice și folosirea lor pentru revigorarea solului, creând substrat de sol fertil.

Materialul de compost se colectează în spații special amenajate. Prin acțiuni concrete precum amplasarea stațiilor de compostare și oprirea alimentelor de la risipă se reduce amprenta de carbon ce ar fi fost generată de deșeurile alimentare.

În cadrul proiectului “Gata cu Risipa” vor fi montate patru compostoare în parteneriat cu organizațiile din comunitate în județul Bihor: trei în mediul rural, în Tărian, Tinca, Sânnicolau Român și una în mediul urban, în Marghita.

De asemenea, pentru ca oamenii să știe să colecteze corect materialul de compost va fi realizat un ghid prin care vor fi informați ce este compostul și de ce este folositor în recuperarea deșeurilor alimentare într-un mod sustenabil, cum se face compostul și ce se poate folosi pentru crearea lui dar și modalități de utilizare a acestuia.

Realizarea compostului nu este dificilă și se poate face fie că locuiești într-un apartament la bloc, fie că ai o gospodărie și propria grădină. Trebuie doar să știi cum să îl realizezi corect pentru a putea fi folosit în mod eficient, având la dispoziție o varietate mare de alimente care pot fi utilizate în acest scop.

Fiecare persoană poate prin compostarea resturilor alimentare să reducă risipa și să transforme deșeurile alimentare într-un îngrășământ natural, bogat în substanțe nutritive, care să contribuie la fertilizarea solului, reducând în același timp impactul asupra mediului înconjurător.

Alte știri