Bihorul a colindat! O seară magică de tradiții și colinde în Oradea

Marți, 17 decembrie, ora 18:00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a fost gazda celei de-a treia ediții a concertului de colinde din cadrul proiectului „Bihorul colindă”. Evenimentul, devenit deja o tradiție a Sărbătorilor de iarnă, a reunit pe scenă unele dintre cele mai autentice grupuri de colindători din regiunea Crișana, într-o celebrare a obiceiurilor și colindelor străvechi.

Sub lumina reflectoarelor, acompaniată de aplauzele unui public entuziast și de șuieratul vântului, scena ninsă a prins viață într-un spectacol inedit. Evenimentul a debutat cu prezența Preasfințitului Părinte Sofronie – Episcopul Oradiei și a unui grup de preoți, în rolul de gazde, primind primii colindători, Grupul de colindători al Ansamblului „Bărdăuța” din Borod, coordonat de Nicu Gârz, care a adus în prim-plan frumusețea tradițiilor din Bihor.

Pe rând, vocile puternice și pline de emoție ale colindătorilor „Feciorii Zărandului”, alături de Alexandru Pop Zărăndean, nana Piștoaie, nana Cornelia, dar și de Elena Voichița Șuba, au încălzit sufletele celor prezenți cu colinde și obiceiuri de Crăciun din zona Aradului.

„Țahondrele de la Căbești”, sub coordonarea lui Micula Adrian și David Gheorghe s-au asigurat că nici un spirit rău nu calcă pragul sălii de spectacol, aducând în fața publicului orădean unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Crăciun din Bihor.

Nu au lipsit nici colindele tradiționale din Negreni, aduse pe scenă de un grup talentat sub conducerea prof. Florina Varodi și pr. Marian Văcariu. Palatul Copiilor din Oradea a fost reprezentat de tinerii talentați ai Grupului Vocal „Moștenitorii cântecului”, coordonați de prof. Anamaria Gal, care au adus pe scenă magia inocenței copilăriei.

Din Carei, Ansamblul „Ceatăra”, coordonat de Adrian Pașca, a impresionat cu un repertoriu autentic, iar Corul de preoți al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea sunt cei care au înălțat sufletele cu armoniile sacre ale colindelor în primul moment al serii.

Grupul vocal „Lioara” al Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, parte a Centrului de Cultură al Județului Bihor, coordonat de prof. Antonela Ferche Buțiu, a încântat audiența cu un repertoriu care a răscolit amintiri, trezind bucuria sărbătorilor de altădată.

Pe tot parcursul serii, bătrânul Crăciun, întruchipat de Darius Ureche, a fost prezent pe scenă, adăugând un plus de autenticitate spectacolului, iar vocea acestuia, care a răsunat între momente, îi aparține lui Torjoc Olimpiu.

Despre semnificația acestui eveniment, Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, căruia îi și aparține regia, a declarat: „Această seară a fost mai mult decât un spectacol, a fost o punte între generații, între trecut și prezent, între ceea ce suntem și ceea ce dorim să transmitem mai departe. Magia colindelor, emoția tradițiilor și frumusețea obiceiurilor de Crăciun au transformat întreaga seară într-un prilej de bucurie, unitate și recunoștință. Așa cum rar se întâmplă, publicul nu a fost doar un simplu spectator, ci parte din eveniment. Ne bucurăm că a fost primit atât de bine și că din nou, am făcut neîncăpătoare sala de spectacol. Bihorul a colindat, iar eu sper că ecoul acestor cântece să răsune în sufletele noastre pe tot parcursul sărbătorilor!

Seara a fost încheiată alături de toți artiștii evenimentului care au interpretat colindul „Trei păstori”. Atmosfera a fost una de comuniune și emoție profundă, iar publicul a fost răsplătit pentru prezența sa, aplauzele puternice, dar și pentru interacțiunea cu colindătorii, cu cozonaci, mere și nuci, așa cum era obiceiul odinioară. Pe scenă a urcat și vice-președintele Consiliului Județean Bihor, domnul Mircea Mălan, care a descris, printre altele, importanța proiectului ”Bihorul colindă”, pentru suflet și identitatea culturală.

Proiectul „Bihorul colindă” este organizat de Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Filarmonica de Stat Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și susținut cu generozitate de European Food International.

Distribuie informația
Alte știri