Ministerul Sănătății va demara 5 programe naționale de screening, cu finanțare europeană nerambursabilă. Peste 191 milioane de euro se vor folosi pentru implementarea de programe de depistare precoce a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C și D, precum și pentru screening prenatal, precum și pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.
Noutatea programului de acum constă în introducerea testării HPV în regim pilot pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 64 ani.
Prima regiune care va asigura implementarea testării HPV este Nord Vest, ce include Bihorul, având în vedere experiență anterioară în derularea de programe similare de testare.
„În cadrul programului, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 — 64 ani urmează a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV și Babeș Papanicolau), precum și de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. Vor fi finanțate și achiziții de echipamente, precum și servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile (ex. costuri de transport etc.)