Schimbarea învelitorii lăcașului de cult, monument istoric reconstruit de comunitatea locală în sec al-XVII-lea pe un vechi așezământ monhal ortodox, a fost realizată anul acesta în cadrul proiectului „Lucrări de intervenții de urgență pentru protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, comuna Bratca, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril”.
Lucrările de schimbarea a învelitorii au fost executate de meșterii Petran Radu-Petru, Verdeș Petru-Cristian și Giurgi Gheorghe din județul Maramureș pe parcursul lunilor iulie și octombrie 2022. În acest interval au despicat manual, din lemn de brad, peste 30 de mii de bucăți șindrilă și au înlocuit șindrila veche deteriorată, cu șindrilă de o calitate superioară. Conform proiectului de execuție, finanțat de Institutul Național al Patrimoniului în anul 2020, cele peste 30 de mii de bucăți de șindrilă au fost ”bătute” în 4 straturi astfel încât pictura, obiectele de cult și elementele arhitecturale din interior să fie protejate de ploaie și zăpadă. În structura acoperișului au fost înlocuiți căpriorii șubrezi folosindu-se tehnica tradițională de ”chertare”, iar pentru consolidare, între căpriori, pentru a oferi rezistență suplimentară s-au montat contrafișe îmbinate tradițional ”în clești”. Structura de rezistență a acoperișului a mai beneficiat și de intervenții în ceea ce privește baza acoperișului montându-se de jur împrejur un ”șorț” din lemn. De asemenea de pe turla și gardul de la pridvorul bisericii de lemn au fost înlocuite elementele din lemn afectate de vreme.
Finanțarea lucrărilor de execuție și suprvegherea de specialitate în valoare de 150 268,41 de lei a fost asigurată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului în cadrul programului de finanțare din fondul Timbrul Monumentelor Istorice, sesiunea I/2022. Primăria Bratca și Consiliul Comunei Bratca au asigurat cofinanțarea proiectului cu 17 000 de lei, sumă folosită pentru achiziționarea materialelor din lemn necesare intervenției, iar activitățile de scriere și management ale proiectului au fost realizate de Agenția de Management al Destinației Bihor. Acest proiect a avut ca obiectiv general protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale în vederea stimulării dezvoltării locale durabile. Iar ca obiecitv specific a urmărit protejarea monumentului istoric, a picturii și elementelor de arhitectură din interior și exterior afectate de apa de ploaie și zăpada topită.
La recepția finală a lucrărilor echipa de management a spus specialiștilor prezenți și reprezentanților administrației publice locale că proiectul se dorește a fi un model de bune practici care poate fi implementat și la alte monumente culturale care ulterior să fie valorificate integrat cu alte forme de turism de comunitățile rurale cu scopul de a oferi experiențe turistice diversificate. Acest proiect a fost realizat în cadrul unui parteneriat public local încheiat între Parohia Ortodoxă Română Valea Crișului, comunitatea locală, Primăria Bratca, Consiliul local Bratca și Agenția de Management al Destinației Bihor. Proiectul a fost coordonat de părintele paroh Duluș Gaboraș Nicolae care a beneficiat de asistența tehnică a specialiștilor atestați de Ministerul Culturii Dumitru Branc, Pușcaș Cristian, Florian Pantea, Ovidiu Oprea, Adriana Rugea Direcția Județeană pentru cultură Bihor și a administrației locale reprezentată de Sturz Ionuț primarul comunei Bratca.
Pentru a oferi o experiență culturală completă turiștilor care vizitează biserica de lemn din Valea Crișului în anul 2020 AMD Bihor împreună cu Parohia Ortodoxă Română din Valea Crișului, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Institutul Național al Patrimoniului au montat un panou informativ, au conceput și creat un audio ghid care poate fi ascultat de pe telefonul mobil.
Panoul conține informații despre monumentul istoric, o hartă ilustrată a județului Bihor pe care este evidențiat traseul rutier spre cele 10 biserici de lemn din ruta cultural turistică locală, datele de contact ale preoților parohi astfel încât turiștii să-și poată programa vizita, precum și 3 coduri QR.
Turiștii pot scana codul QR de pe panoul informativ unde gasesc și cele 3 audio ghiduri în limba română, engleză și franceză. Le recomandăm turiștilor să asculte acest audio ghid la căștile personale. Ei vor descoperi într-o manieră inedită cum au edificat localnicii lăcașul de cult, ce reprezintă pictura, ce tehnici au fost folosite de zugravi, precum și poveștile așternute în paginile manuscriselor păstrate de preoții parohi ce stau ca mărturie a continuității creștine pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. De asemnea monumentul istoric este pus în evidență și pe timp de noapte. În curtea bisericii membrii comunității locale împreună cu preotul paroh Duluș Gaboraș Nicolae au montat patru proiectoare alimentate prin panouri solare.
Biserica de lemn din Valea Crișului face parte din Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de lemn din Bihor alături de alte 11 lăcașuri de cult ortodoxe și anume Biserica de lemn din Botean Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”,Biserica de lemn din Boianu Mare, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Tilecuș Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Vîrciorog Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Gheghie ,,„Sf Apostoli Petru și Pavel”, Biserica de lemn din Beznea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Luncșoara, Biserica de lemn din Fânațe, Biserica de lemn din Complexul monahal al Mănăstirii Izbuc, Biserica de lemn din satul Margine și Biserica de lemn din Stâncești.
Parohia Ortodoxă Română Valea Crișului AMD Bihor
Pr. Paroh Duluș Gaboraș Nicolae Gabriel Bonaciu, manager de proiect