Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

În 14 octombrie, Biserica Or­todoxă o prăznuieşte pe Cuvioasa Parascheva, în mod deo­sebit cinstită în Moldova unde moaştele ei se află de mai mult de 350 de ani. Popular, este sărbătoarea Sfintei Vineri, numită şi Vinerea Mare de toamnă.

Cuvioasa Parascheva a fost născută în secolul al X-lea, în staul Epivat, Tracia, în Imperiul Roman de Răsărit și s-a stins din viață în secolul al XI-lea. Părinții săi au fost bogați și bine credincioși.  Apropierea de Dumnezeu și credința puternică au condus-o către nenumărate fapte de milostenie, începând cu oferirea propriilor sale haine săracilor. Cu toate că era mustrată de către părinți, chemarea către Domnul îi călăuzea mereu pașii.

După ce s-a stins din viață la numai 27 de ani, sfânta a fost înmormântată ca o necunoscută, fără să știe nimeni cine era cu adevărat. Prin puterea lui Dumnezeu, trupul său a fost salvat. Descoperirea trupului sfânt s-a făcut în momentul în care, un marinar a murit pe o corabie și trupul să urma să fie îngropat pe acel țărm. Când a fost săpată groapa, trupul său neputred și plin de mireasmă a fost descoperit.

Moaştele Cuvoasei Parascheva au fost aduse la Iaşi în anul 1641, de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi, iar începând din anul 1889, se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

În România sunt sute de biserici care o au ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Distribuie informația
Alte știri