Consilierii locali au bătut, ieri, în cuie bugetele instituțiilor subordonate, dar și propriul proiect de buget pe anul în curs. În timp ce cheltuielile cu salariile au crescut semnificativ, în schimb listele cu investiții s-au micșorat în lipsa fondurilor europene.
În acest an, administrația orădeană are la dispoziție 909.206.440 lei, din care pentru cheltuielile operaționale se vor aloca 765.386.120 lei, adică 84%, iar pentru investiții se va aloca doar 16%, adică 143.820.320 lei. Față de anul trecut, când bugetul a fost alimentat cu bani din fonduri europene, în acest an bugetul este mai sărac cu 43%.Proiectul de buget nu a ridicat, ieri, în plenul ședinței de Consiliu Local Oradea, prea multe obiecții din partea aleșilor locali.
Singurele observații au vizat bugetul cu 455% a Asociației pentru Promovarea Turismului, o asociație care nu are decât doi angajați, și care anul trecut nu au făcut decât să se plimbe pe la târgurile internaționale de turism, respectiv au organizat un concert de 9 mai, care a coincis strategic cu referendumul de unire a Oradiei cu Sînmartinul. ”Am dori să știm pe ce criterii s-a alocat suma de 1,5 milioane de lei pentru Asociația de Promovare a Turismului, respectiv de ce Fundației de Protejarea Monumentelor Istorice i s-a majorat bugetul cu 305%”, s-a interesat consilierul PSD, Adelina Coste. În replică, Nadia Haș, directorul Direcției Economice a amintit că bugetul Asociației de Promovare a Turismului va încasa taxa hotelieră de 2%, în plus, în mod oficial, se va ocupa de organizarea evenimentelor din Oradea.
În ce privește, Fundația de Protejarea Monumentelor Istorice, căreia i s-a alocat suma de 675.000 lei, majorarea cu 305% se justifică prin faptul va prelua administrarea Casei Darvas La Roche, acolo unde se va amenaja Muzeul Art Nouveau.
O singură concesie a făcut executivul orădean, în urma solicitării reprezentanții ONG-urilor. Astfel, pentru a mai potoli spiritele, pentru capitolul de programe cu finanțări nerambursabile s-a alocat suma de 300.000 lei. O sumă infimă comparativ cu cu Constanta, unde în acest an s-a prevăzut pentru ONG-uri 7.000.000 de lei, iar la Cluj-Napoca 17.000.000 de lei.
În schimb, lista de investiții la capitolul administrativ cuprinde: linie de tipărire (138.000 lei), căsuțe de lemn pentru evenimente (150.000 lei), respectiv consolidarea planșeului Sălii Mari a Primăriei Oradea (450.000 lei). Alți 90.000 lei se vor cheltui pentru proiectarea privind amenajarea piațetei peste parcarea subterană de pe Independenței, 40.000 lei costă proiectul de reconfigurare a spațiului public dintre Magazinul Crișul și strada Dunării, respectiv alți 30.000 lei se vor cheltui pentru proiectul de reabilitare a Pasajului Madach. OTL va primi de la buget suma de 100.000 lei pentru amenajarea unei autogări în zona Gării Centrale, respectiv se vor aloca 400.000 lei pentru execuția liniei noi de tramvai Decebal – Calea Aradului – Armatei Române – Făgărașului – Cantemir. Alți 100.000 lei vor fi alocați pentru extinderea liniei de tramvai Sinteza – Parc Industrial și construire depou în aer liber Zona de Vest. De asemenea, 500.000 lei, se vor cheltui pentru modernizarea a 20 de bucăți de tramvaie, respectiv alți 500.000 lei sunt prevăzuți pentru achiziția de autobuze second-hand. În ce privește salubritatea menajeră, Primăria va cheltui 358.000 lei pentru incinte, respectiv 372.000 lei pentru sistemele electronice de acces controlat în aceste incinte. Trecerea denivelată pe sub liniile de cale ferată Oradea – Episcopia Bihor, în zona străzii Secarei va costa 1,64 milioane de lei. Peste 5,8 milioane de lei se vor aloca pentru modernizarea străzii Anghel Saligny. Pe lista de modernizări străzi se află: Abraham Lincoln, Clopoțeilor, Copacilor, Carasului, Ecaterina Varga, Govorei, Măgurei, Pelinului, Salciei, Sirenei, Verii, Cerbului, Argeșului, C-tin Micel, Gh. Țițeica, V. Pârvan, Daliei. Totodată, se vor cheltui 2 milioane de lei pentru amenajarea accesului la aquaparcul Nymphaea.
Proiectul de buget a Primăriei Oradea a fost votat în unanimitate de consilierii prezenți.