Când reciclarea devine artă: Vernisajul și premierea concursului „Oradea mea – Obiecte de artă din materiale reciclate”

Vineri, la Muzeul Cetății Oradea a avut loc vernisajul și premierea lucrărilor din cadrul concursului „Oradea mea – Obiecte de artă din materiale reciclate”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Rotary Club Oradea Insignis, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Facultatea de Protecția Mediului din cadrul Universității Oradea.

În cadrul proiectului „ReciclART – educație și artă pentru mediu”, elevii din clasele V-VIII au avut oportunitatea de a transforma materiale reciclate în opere de artă, inspirate de frumusețea orașului Oradea, promovând astfel importanța reciclării și protejării mediului înconjurător.

Juriul a desemnat câștigătorii celor mai remarcabile lucrări:

  1. „Oradea reciclată” – Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Oradea – Locul 1
  1. „Sufletul orașului: Teatrul Regina Maria” – Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Oradea – Locul 2
  2. „Palatul Vulturul Negru” – Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu”, Oradea – Locul 3

Despre lucrarea intitulată „Oradea reciclata”, realizată de Aldea Rareș, elev la Colegiul National “Onisifor Ghibu”, Oradea, clasa a VI-a E, profesor coordonator d-na Florina Dumea: “Pentru acest proiect, am ales să reprezint orașul Oradea folosind materiale reciclabile, precum carton, plastic, lemn și metal. Am realizat fiecare literă din cuvântul „ORADEA” din carton sau metal, iar fiecare literă simbolizează un reper important al orașului.

Litera „O” reprezintă Biserica cu Lună, un monument faimos pentru mecanismul său unic care arată fazele lunii (metal/carton/plastic/vopsea acrilica).

Litera „R” este inspirată de Turnul cu ceas, un simbol al istoriei locale (carton/metal/lemn/ vopsea acrilica).

Pentru litera „A” am ales Podul Intelectualilor, un loc de întâlnire popular în oraș (carton/metal/ vopsea acrilica).

Litera „D” simbolizează noile poduri și drumuri construite (plastic/carton/ vopsea acrilica).

Litera „E” reprezinta energia regenerabilă, prin montarea panourilor solare (plastic/carton/ vopsea acrilica).

În final, litera „A” simbolizează Palatul Vulturul Negru, un exemplu frumos de arhitectură Art Nouveau (metal/plastic/vopsea acrilica).

Baza pe care stau toate aceste litere, reprezintă într-un fel cetatea Oradea.

 Prin acest proiect, am dorit să aduc un omagiu orașului meu, Oradea, folosind materiale reciclabile, pentru a arăta cum putem reutiliza resursele într-un mod creativ. Sper ca această lucrare să inspire și alți colegi să-și folosească imaginația și să protejeze mediul înconjurător.”

Despre lucrarea intitulată „Sufletul orașului: Teatrul Regina Maria” realizat[ de elevii clasei a V-a D de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Oradea, profesor coordonator d-na Labău Jessica: “Lucrarea noastră reprezintă Teatrul de Stat din Oradea sau mai bine spus sufletul orașului, drumul spre tot ce e mai frumos. Atunci când ne gândim la orașul nostru iubit, ne gândim la artă, frumusețe și cultură. Așadar cu toții eram de acord cu ce începem lucrarea. Am mai avut multe idei, pentru că Oradea este plină de momente și monumente artistice, dar am aflat de concurs prea târziu și am realizat lucrarea în doar două zile pline, în care am învățat cum să lucrăm în echipă, cum să ne organizăm, cum să ne ajutăm, cum să respectăm natura, să conștientizăm importanța reciclării și cum să fim creativi și în același timp eco! Fiecare dintre noi a participat la proiect, am adus materiale reciclabile de acasă și am construit teatrul împreună, fără ajutorul adulților. Teatrul nostru se poate deschide și am încercat să-l decorăm și înauntru. Ne dorim să câștigăm orice premiu, chiar dacă lucrarea nu este cea mai estetică, a fost realizată cu multe eforturi și iubire pentru oraș, pentru natură și suntem mândrii de clasă de care am devenit. Mulțumim pentru experiență!”

Despre lucrarea intitulată PALATUL „VULTURUL NEGRU”, realizată de elevii clasei a V-a A de la Liceul Ortodox Ep.Roman Ciorogariu, profesor coordonator d-na Chiș Camelia: “Palatul „Vulturul Negru”a fost un complex multifuncțional și a fost cel mai mare hotel din Oradea,în perioada interbelică. Denumirea de „Vulturul Negru” datează din secolul al -XVIII-lea, pe acest loc în Piața Unirii din Oradea numită în același timp și Piața Mică,era amplasat un local numit „Hanul Vulturilor”. Clădirea care adăpostea și Primăria Orașului a fost mistuită de un incendiu,urmând a fi reconstruită și denumită „Vulturul Negru”,simbolul vulturului a rămas viu în orașul Oradea,până în zilele noastre,fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale orașului.”

Premiile câștigate sunt:

Locul I: Excursie la Adventures Park Tomnatic-Vadu Crisului

Locul II: Bilete la Aquapark Nymphaea Oradea

Locul III: Bilete la o piesă de teatru la Teatrul Regina Maria.

Juriul a fost compus din: Demeter Constantin-Liviu – isoric și președintele Clubului Rotary Insignis Oradea, Cristina Pușcaș – muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor, Ervin Racz – profesor de desen la Liceul de Arte, Comanici Alexandra – designer grafic, Alin Panti – masterand în cadrul Facultății de Protecția Mediului din Oradea.

Celelalte lucrări ajunse în finală au fost „Nufărul” – Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Oradea; „Biserica cu Lună” – Școala Gimnazială „Octavian Goga”, Oradea; „Complexul Podul Centenarului și Turnul Primăriei” – Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”, Oradea; „Oradea Verde” – Școala Gimnazială „Dacia”, Oradea; „Clădiri reprezentative” – Liceul Teoretic „Nicolae Jiga”, Tinca; „Biserica cu Lună 4” – Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Oradea; „Aeroportul Oradea conceput de Răzvan și David” – Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Oradea.

Anamaria Crețu, Coordonator Proiect

Distribuie informația
Alte știri