Carnavalul Animalelor la Filarmonica Oradea. Pregătiți-vă pentru o seară magică!

Foto: juergen-wahn-stiftung.de

„Spectacol trebuie să fie” a spus Maria Theresia și în același spirit este și concertul Filarmonicii Orădene de joi seara, precum și concertele interactive pentru adolescenți de miercuri și vineri. Piesa de rezistență a serii va fi Carnavalul Animalelor de Camille St. Saens, iar alături de ea în program vor figura fragmente din lucrări de Jean Philpippe Rameau, Antonio Vivaldi, Hector Berlioz, Jacques Offenbach, Richard Wagner și Edvard Grieg. Concertul de joi, seara are loc ca de obicei în sala Enescu-Barto, de la ora 19. Soliste vor fi pianistele Camelia Andone și Ana-Ruth Maier, dirijoare Dalma Toadere, iar actorul Bogdan Bob Rădulescu va fi moderatorul serii.

Carnavalul Animalelor de St. Saens (1835 – 1921) este percepută ca lucrare de inițiere în universul muzicii clasice, la fel ca Bolero-ul lui RavelVariațiunile pe o temă de Purcel de BritenAnotimpurile lui Vivaldi sau Pastorala lui Beethoven. Dacă până în 2016 cineva nu a auzit de lucrare sau măcar de celebra Lebedă, după biopicul Florence Foster Jenkins melodia este sigur cunoscută și arhicunocută. Lucrarea a fost scrisă în 1886, în Austria, după un turneu eșuat, și într-o blocadă componistică la cea de-a 3-a sa Simfonie, cea cu orgă. Fostul copil-minune, cu talente și interese într-o sumedenie de domenii de la matematică la zoologie și astronomie, cu o cultură generală de invidiat, fondator al Societe Nationale de Musique după Războiul Franco-Prusac, este după moartea celor doi copii ai săi un alt om. Rămâne hipersensibil, este de o generozitate ieșită din comun cu cei pe care îi apreciază, dar nu este capabil de compromisuri, poate fi uneori foarte nepoliticos și dur cu cei care îl irită. Călătorește mult, iar în muzica sa se contopesc teme și ritmuri de la cele franceze, la cele spaniole, egiptene sau algeriene. Umorul său este fin cu cei dragi, dar poate ajunge la sarcasm cu cei pe care nu îi apreciază. Și toate aceste laturi ale personalității sale se contopesc în Carnavalul Animalelor. Animalele și universul lor descrise muzical pot fi la fel de bine fanfaroni sau proști, guralivi sau persoane masive, persoane sensibile și nobile sau personalități fosilizate. Paleta de culori muzicale folosită este magică, iar umorul cuceritor. Poate St. Saens a intuit că această lucrare îi va eclipsa o mare parte din vasta creație și a permis publicarea ei abia după moartea sa. În concertele private sau semi-private unde a fost interpretată cu două piane și orchestră mică, s-a bucurat de succes încă de la început, unul dintre admiratori fiind Franz Liszt.

Bogdan Bob Rădulescu și dirijoarea Dalma Toadere și pianistele Camelia Andone și Ana-Ruth Mayer vă vor introduce în atmosfera Carnavalului Animalelor. Pentru că nu doar oamenii au un al cincilea anotimp, în care pot fi și spune ce vor, ci și animalele.

Alături de Carnavalul Animalelor în concert vor fi interpretate fragmente din lucrări ale altor compozitori care au abordat tema carnavalului și a măștilor în muzica lor. De la Jean Philippe Rameau și Hector Berlioz (pe care St. Saens îi citează în Carnaval), la Offenbach al cărui Can-Can este una dintre cele mai cunoscute bucăți muzicale, până la Richard Wagner și Edvard Grieg și universul lor magic de legende și bazme.

Pregătiți-vă pentru o seară magică cu două piane și muzică și protagoniști de cea mai bună calitate.

Mai găsiți bilete la acest concert la caseria filarmonicii și pe site-ul bilete.ro .

Daniela Stoica

Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri