Puţine amintiri din copilărie sunt evocate cu mai mult drag decât clipele trăite pe plajă, cu soarele fierbinte deasupra capului, picioarele în valurile răcoroase ale mării, construind castele de nisip efemere. Aceste amintiri magice pot fi însă recreate oricând, chiar şi la vârsta adultă, mai ales în această zi dedicată castelelor de nisip, marcată în fiecare an în prima sâmbătă din luna august (#SandcastleDay).
De aceea vă și propunem o scurtă călătorie (imaginară) intr-oțară ideală pentru vacanță pe plajă! Ați ghicit. E vorba de Italia. Stațiunile din Riviera Venețiană sunt preferate pentru vacanțele în familie, renumite fiind pentru plajele cu nisip. Una dintre ele e Lido di Jesolo.
Acolo artiști de renume internațional au modelat nisipul cu alte materiale. Printre aceștia au fost și câțiva membri ai echipei care în 2018 a creat Nașterea Domnului din Piața Sf. Petru au donat Papei Francisc.
Trei sculpturi monumentale, realizate de mâinile pricepute ale unor artiști din întreaga lume, sunt găzduite în Piazza Brescia și spun povestea marilor mituri grecești: Zeus pe Muntele Olimp, Poseidon și provocarea cu Atena și Hades pe tronul lui.
„Ordinea lumilor” este titlul celei de-a 24-a ediții a „Expoziției de sculptură în nisip”, dedicată protagoniștilor mitologiei clasice. Poate fi vizitată până duminică, 25 septembrie 2022.
Artista olandeză Susanne Ruseler și canadianul David Ducharmethei au dat viață Mitului lui Poseidon și lumii subacvatice. Lucrarea lor reprezintă bătălia dintre Poseidon și Atena care, culminând cu victoria Atenei, oferă orașului pace și prosperitate simbolizate de măslin. Mitul lui Zeus, șeful Olimpului și zeul cerului, este sculptat de artistul Radovan Zivney, din Cehia, și de artista poloneză Slava Borecki. Portughezul Pedro Mira și artistul din Cehia Jakub Zimacek reprezintă mitul lui Hades pe tron, cu Charon în spatele lui transportând morții prin ușa Infernului.
Dorina Ursente