Cea mai mare creșă construită vreodată în Oradea, inaugurată în cartierul Nufărul

Astăzi, 11 ianuarie, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, și primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, au inaugurat oficial noua creșă construită pe Strada Ion Irimescu, în cartierul Nufărul. Proiectul, realizat printr-un parteneriat între Primăria Oradea și Guvernul României, se înscrie în seria investițiilor care contribuie la dezvoltarea infrastructurii educaționale din oraș și la sprijinirea familiilor tinere.

Creșa a fost construită pe un teren viran cu suprafața de 7.162 mp și are o suprafață construită desfășurată de 2.409,13 mp. Clădirea este alcătuită din 11 săli de grupă, având o capacitate totală de 110 copii. Spațiul include dormitoare, grupuri sanitare, un cabinet medical, o sală de mese, birouri administrative, vestiare și grupuri sanitare pentru personal. Clădirea este dotată cu panouri fotovoltaice și panouri solare, conform conceptului de clădiri cu consum energetic aproape zero (nZEB – nearly Zero Energy Buildings).

În plus, proiectul a inclus și echiparea creșei cu mobilier specific, birotică (calculatoare, imprimante), echipamente pentru gătit și servirea mesei, mașini de spălat rufe și vase, precum și echipamente de joacă pentru copii. Accesul în creșă este organizat separat pentru copii și personal, clădirea fiind structurată în trei nuclee funcționale: administrativ, pentru copii și tehnico-administrativ.

Terenul din jurul construcției a fost amenajat cu spații verzi și locuri de joacă moderne, fiind prevăzute și 21 de locuri de parcare, dintre care două destinate persoanelor cu dizabilități.

Evenimentul a marcat și semnarea oficială a documentelor prin care Primăria Oradea a preluat în folosință creșa, în prezența doamnei Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții (CNI).

Valoarea totală a investiției este de 16.684.614,16 lei fără TVA, din care contribuția Primăriei Oradea a fost de 1.751.425,72 lei fără TVA. Această contribuție a inclus:

Valoarea exproprierii terenului necesar realizării obiectivului;
Lucrările de realizare a racordului electric, inclusiv construcția unui post de transformare;
Realizarea studiului geotehnic;
Elaborarea documentațiilor necesare obținerii de avize;
Plata taxelor pentru avizele necesare.

Primarul Florin Birta a evidențiat eforturile administrației locale și importanța colaborării cu Guvernul României:

„Doresc să mulțumesc domnului ministru Cseke Attila pentru tot sprijinul și pentru toată colaborarea pe care am avut-o. Am spus mereu că astfel de proiecte în parteneriat între Primăria Oradea și Guvernul României își vor arăta cu siguranță utilitatea în anii care urmează. Cu această creșă finalizată, municipiul Oradea ajunge la 1.000 de locuri disponibile în cele 15 creșe pe care le avem. Doresc să mulțumesc colegilor de la Direcția de Asistență Socială, care se ocupă de aceste creșe și oferă încredere părinților care își lasă copiii aici.”

Primarul a explicat că, după predarea creșei, sunt necesare aproximativ două luni pentru obținerea autorizațiilor necesare, astfel că aceasta ar putea fi dată în folosință la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie.

„Avem în vedere mutarea în această locație a creșei care funcționează pe Strada Bumbacului, într-un spațiu închiriat la parterul unui bloc, cu aproximativ 60 de copii. În plus, mai sunt 60 de copii pe lista de așteptare, cărora li se vor oferi locuri la noua creșă. În momentul de față, lista de așteptare pentru locurile în creșe din Oradea este de 160-180 de copii. După ocuparea celor 60 de locuri disponibile, vor mai rămâne aproximativ 100 de copii pe lista de așteptare. Lucrurile se vor echilibra după ce va fi finalizată și creșa din Rogerius, de pe Strada Aluminei, dar și creșele din zona metropolitană, pentru că în continuare avem în creșele din Oradea copii din zona metropolitană.”

Un parc nou, adiacent creșei

Primarul Florin Birta a anunțat că, pe lângă finalizarea creșei, Primăria Oradea a amenajat un parc pe o suprafață de aproximativ 3.500 mp, situat în imediata vecinătate. „Un teren viran, folosit anterior ca parcare neamenajată, a fost transformat într-un parc, finalizat în proporție de 90%. Până la darea în folosință a creșei, parcul va fi complet amenajat, astfel încât copiii să beneficieze de un spațiu verde generos și de dotările locului de joacă.”

Ministrul Cseke Attila a evidențiat importanța acestui tip de investiție, atât pentru comunitate, cât și din perspecticva răspunsului la provocările demografice cu care se confruntă România:

„Această investiție are o importanță deosebită, în primul rând pentru că reprezintă efortul guvernului de a răspunde la efectele crizei demografice acute cu care se confruntă România. Mulțumesc primarului Florin Birta pentru colaborare și pentru sprijinul constant acordat acestor proiecte.”

Creșa din cartierul Nufărul reprezintă un exemplu de succes al eforturilor comune dintre administrația locală și guvern, marcând un pas important în sprijinirea familiilor și dezvoltarea educației timpurii în Oradea.

Distribuie informația
Alte știri