Cel mai mare buget al orașului din istoria post-decembristă a fost aprobat vineri de Consiliul Local. Pentru anul 2024, orașul are un buget de 2,9 miliarde de lei, mai mare cu 28% față de execuția anului trecut, execuție care s-a încheiat la 2,2 miliarde de lei.
Bugetul a fost supus consultării publice până în data de 8 februarie, primăria organizând și o dezbatere publică în acest sens.
Bugetul pe 2024 este unul echilibrat, asigurând funcționarea optimă a serviciilor publice, precum și fonduri importante pentru dezvoltare.
Astfel, resursele au fost alocate pentru susținerea cheltuielilor operaționale în sumă de 1.648.592.910 lei (56% din total buget) şi pentru cheltuielile cu investițiile în sumă de 1.283.526.450 lei (44% din total buget), rezultând astfel un total de cheltuieli de finanțat în valoare de 2.932.119.360 lei.
Faptul că spitalele se află în administrarea municipiului face ca o componentă importantă, respectiv 31% din totalul bugetului, să fie veniturile pe care le înregistrează acestea.
Principalele cheltuieli operaționale care vor fi finanțate din bugetul local sunt: instituții publice, învățământ, sănătate, sport – cultură, finanțare programe culturale, servicii publice, asistență socială, datoria publică etc.
Totodată, anul 2024 va aduce o serie de investiții mari, printre care se numără noul grup energetic, noul Spital de Boli Infecțioase de pe strada Vlădeasa, reabilitarea sistemului de termoficare urbană – etapa III, Geotermal Ioșia Sud, Pasajul Borșului, Pasajul Decebal, modernizarea Parcul 1 Decembrie, modernizarea iluminatului public, o creșă nouă, reabilitarea energetică a mai multor unități de învățământ și multe altele.