Primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, a semnat marţi cu reprezentanților asocierii formată din operatorii economici Gavella Com SRL, Distrigaz Vest SA, Distrigaz Vest Construcții SRL și Safit Inst., un proiect amplu de introducere a gazului natural în comună, în valoare de 88 de milioane de lei, finanţat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.
Început în anul 2017, „proiectul primăriei a fost unul titanic”, a subliniat edilul, „nu mai puţin de două camionete de documentaţii”, dar şi unul „greu încercat politic”, fiind respins de la o finanţare prin POIM, prin „grija” ministrului Vîlceanu (PNL), în pofida criteriilor îndeplinite. Au pornit chiar procese în instanţă pentru a demonstra eligibilitatea comunei, sistate în momentul rezolvării prin intervenţia preşedintelui PSD Marcel Ciolacu, „care a văzut nedreptatea făcută comunei Sânmartin”.
„Vreau să-i mulţumesc şi acum domnului Ciolacu. S-a luat o decizie în coaliţie şi printr-o ordonanţă de urgenţă, din 6 aprilie 2022, comuna a intrat la finanţare prin Programul Saligny. Această sumă – circa 18 milioane de euro – acoperă în întregime lucrările şi înseamnă veniturile noastre proprii pe şapte ani,” a afirmat Cristian Laza.
În următoarele zile, primarul va ordinul pentru proiectul tehnic, iar în iunie va începe execuţia propriu zisă a lucrărilor, care au termen de realizare 24 de luni.
Proiectul va însemna realizarea a 128 de kilometri de conducte de gaze şi racorduri gratuite la reţea pentru 4.080 de gospodării din localităţile comunei, formată din Băile 1 Mai, Băile Felix, Betfia, Cihei, Cordău, Haieu, Rontău şi Sânmartin. De asemenea vor fi racordate gratuit şi cele 12 unităţi şcolare din comună. Persoanele juridice, peste 1.800 de firme, vor avea şi acestea acces la reţea, dar plătit, majoritatea având ca obiect de activitate turism şi alimentaţie publică.