Vizita la medicul ortoped este absolut necesara pentru cei care sufera de afectiuni ale sistemului osteoarticular si care vor sa aiba parte de o viata normala. Avand in vedere ca afectiunile ortopedice afecteaza foarte tare calitatea vietii, ele nu trebuie, sub nicio forma, ignorate. Mai mult, este recomandat ca inca de la aparitia simptomelor sau in cazul unor incidente/accidente, sa se ia masuri imediate. Sigur ca unele afectiuni sunt mai intalnite decat altele, iar in articolul de fata ne propunem sa le amintim.
Iata care sunt cele mai frecvente afectiuni pentru care trebuie sa mergi la un medic ortoped:
1. Fracturi osoase
Fracturile osoase apar in urma unor traumatisme. Asadar, fie ca vorbim de o cazatura, de o lovitura puternica sau ca urmare a unui impact puternic, repetat, cum sunt fracturile sportivilor, acestea trebuie atent investigate de catre medicul specialist. Durerea, umflatura, amortirea, dar si incapacitatea de a folosi membrul afectat sunt doar cateva dintre simptomele ce apar in urma unei fracturi osoase. Pentru a recomanda un tratament adecvat, medicul ortoped va face initial o evaluare a fracturii, pentru ca ulterior sa decida daca este nevoie de imobilizare sau chiar de interventie chirurgicala. Astfel de evaluari si de tratamente in Oradea sunt efectuate la clinica Raze de catre medici ortopezi cu experienta. Asadar, pentru ortopedie Oradea, contacteaza-i! In cazul in care ai suferit recent o astfel de fractura, mergi cat mai repede pentru a primi ajutor specializat.
2. Artroza
O alta boala des intalnita in cabinetele medicilor ortopezi este artroza. Cauzele acesteia pot fi multiple. De exemplu, persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la aceasta afectiune. De asemenea, ereditatea, obezitatea si tulburarile metabolice joaca un rol semnificativ in distrugerea cartilajelor articulare. Aceasta boala poate afecta orice articulatie a corpului, insa exista cateva mai des intalnite: la nivelul soldurilor (coxartroza), la nivelul colanei vertebrale (spondilartroza) si la nivelul genunchilor (gonartroza). Durerea apare mai ales in miscare, dar si in functie de conditiile meteorologice. De aceea, pentru o viata normala, consultul la ortoped se impune. Acesta poate diagnostica boala doar in urma unor investigatii amanuntite, radiografia, RMN-ul sau ecografia articulara fiind doar cateva dintre metodele pe care medicul le are la dispozitie. Sigur ca tratamentul survine in urma tuturor investigatiilor facute, insa un medic ortoped va propune solutii eficiente pentru o mobilitate articulara crescuta si, implicit, pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientului.
3. Luxatia
O afectiune foarte des intalnita de catre medicii ortopezi este luxatia. Ea reprezinta o dislocare articulara si poate aparea in urma unui traumatism, precum o cadere sau o lovitura, precum si in urma efortului fizic brusc, fara incalzire articulara prealabila. Pe langa durerea resimtita, in cazul dislocarii articulare, fie ca vorbim de umar sau de orice alt membru al corpului, apar tumefierea, senzatia de rece la nivelul articulatiei, dar si o mobilitate anormala. De aceea, in cazul unei luxatii se impune controlul medical de specialitate, astfel inca ortopedul sa propuna cea mai buna varianta de tratament.
Asadar, vizita la medicul ortoped se impune atunci cand corpul este afectat in urma unui traumatism, insa si in cazul in care boala este una genetica. Sigur ca doar un medic poate pune un diagnostic in urma investigatiilor facute si poate oferi un tratament adecvat. Fiecare persoana care sufera de afectiuni ale sistemului osteoarticular si care vrea sa duca o viata normala ar trebui sa aiba in vedere controlul periodic.