Centenarul Marii Uniri a fost celebrat şi în Parlamentul European, la iniţiativa eurodeputatului Emilian Pavel. Evenimentul a fost un omagiu adus ţării şi valorilor româneşti, precum şi contribuţiei românilor la dezvoltarea şi progresul umanităţii.
Sala „Yehudi Menuhin”, a fost decorată cu fotografii ale unor români celebri precum Nicolae Titulescu, Eugen Ionescu, George Enescu, Regina Maria, Ana Aslan sau Nadia Comăneci, care au contribuit la dezvoltarea României şi nu numai, în ultimii 100 de ani.
Amfitrionul evenimentului a fost europarlamentarul Emilian Pavel, cel care în luna februarie 2018 a lansat proiectul “Urmașii Marii Uniri”, avand ca scop principal cinstirea memoriei participanților din Bihor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din Decembrie 1918.
“Mi-am dorit mult să pot valorifica acel tezaur al istoriei noastre, cu atât mai mult cu cât Oradea este, prin Declarația de Independență adoptată aici, primul oraș al Unirii!”, a spus tanărul social-democrat.
Câteva din povestile legate de cei 131 de delegati ai Bihorului la 1 Decembrie 1918 dar şi de provocările avute pe drumul spre Alba Iulia au fost evocate de dr în istorie Cristina Puşcaş. Un urmaş direct al unuia dintre cei care au parafat actul important al Unirii, Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Gh Șincai din Oradea a ținut să sublinieze că drumul spre inima Europei înseamnă în fapt refacerea unor punti peste timp.
Despre jertfa inaintaşilor dar şi de contribuția Crisanei la Marea Unire de acum 100 de ani a vorbit PS dr Sofronie Drincec, episcop ortodox al Oradiei, aflat în premieră în Belgia şi în Parlamentul Europei.
In cadrul evenimentului au fost prezenți alături de delegația Bihorului ce a inclus şi primari din judetul Suceava, europarlamentari, fostul premier Adrian Năstase, ambasadorul Luminița Odobescu, vicepremierul Viorel Ștefan .
Cu toții au putut urmări un scurt film de prezentare oferit de discoverbihor.ro, dar şi o expozitie de fotografii realizate de Ovi Pop şi de artişti din mai multe țări prezenți în județ, într-o tabără de creație.
Tradiţiile diferitelor regiuni istorice ale României au fost prezentate în Sala „Yehudi Menuhin” de o parte a Ansamblului artistic profesionist „Crişana” din Oradea, prezenți în Bruxelles datorită sprijinului oferit de Consiliul Județean Bihor, prin Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar” Oradea. Ei au prezentat suite de cantece şi dansuri din toate zonele etnofolclorice mari ale țarii, sub bagheta lui Adrian Miescu. Au colindat pentru numerosul public din Bruxelles: Luminița Tomuța, Felicia Costin, Cornel Borza, Leontin Ciucur, Petrică Popa şi Stângaciu.