Lucrările la Centura Oșorhei vor fi finalizate în următoarele două săptămâni. Sâmbătă, 24 august, la ora 09:00, va fi deschis circulației noul drum.
Constructorii sunt în faza finală de așternere a stratului de uzură pe tronsoanele rămase, iar verificările la cele două poduri și la pasajul suprateran peste calea ferată sunt în curs. De asemenea, se montează sistemele de semnalizare și balustradele de protecție.
Centura Oșorhei va contribui semnificativ la descongestionarea traficului de pe cea mai aglomerată ieșire din Oradea, cea spre Cluj, pe DN1.
„Această centură este una din cele mai importante din cele 5 centuri din zona metropolitană a municipiului Oradea, deoarece va prelua o bună parte din cele peste 25.000 de mașini care tranzitează zilnic localitatea Oșorhei, la ieșirea din Oradea spre Cluj. Deschiderea circulației va elimina blocajele în trafic și va ușura mult circulația. Toți cei care circulă în această zonă vor câștiga minute bune la fiecare tranzitare a zonei”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Traseul de 5,8 kilometri al Centurii Oșorhei pornește din sensul giratoriu situat la intersecția cu drumul spre localitatea Cheriu, de pe Centura Oradea, ocolește Oșorhei prin sud și se termină în sensul giratoriu de pe DN1, care face legătura cu localitatea Fughiu.
Vă reamintim că în cadrul aceluiași proiect se reabilitează cei 12,8 km de drum județean dintre Oșorhei și Copăcel. Aici lucrările presupun lărgirea drumului, amenajarea accesurilor la proprietăți, refacerea podețelor și demolarea și refacerea podului peste Valea Sărand. Stadiul lucrărilor este de peste 70%.
Realizarea Centurii Oșorhei și reabilitarea drumului județean fac parte din obiectivul de investiții „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea; Lot 1: Sector 1 (DJ767J) – Oșorhei și DJ767E – Oșorhei – Copăcel”, din proiectul „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor”.
Lucrările sunt executate de firma SC PORR Construct SRL, iar valoarea contractului pentru cele două drumuri este de 108.275.129,09 lei, fără TVA.
Finanțarea este asigurată din bugetul Consiliului Județean Bihor și din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, prioritatea de investiții 5: O regiune accesibilă, Obiectivul Specific (OS) 3.2.
Din proiectul „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor” mai fac parte Centurile Nojorid, Sântandrei, Biharia și drumul de legătură dintre Biharia și Paleu, modernizarea DJ 763 Padiș – Ic Ponor și reabilitarea DJ 795 Salonta – Tinca.