Cheile Galbenei sunt printre cele mai frumoase și spectaculoase chei din România.
Cheile Galbenei încep brusc de la piciorul unui perete vertical de calcar de câteva sute de metri înălțime. Aici se află Izbucul Galbenei, un mic lac de 4-5 diametru care este alimentat pe dedesubt de apa care drenează subteran întregul bazin închis Padiș-Cetățile Ponorului și reapare la zi printr-o peşteră tunel, unde apa râului intră zgomotos.
Este începutul tunelului subteran din Cheile Galbenei, lung de peste 100 m şi foarte greu practicabil. Acesta se termină prin cascada Evantai deosebit de pitorească, înaltă de 7 m, la baza căreia se găseşte un lac.
Cheile Galbenei s-au format datorită debitului puternic de apă care a taiat adânc în masivul de calcare, dând naștere uneia din cele mai grandioase chei din munții noștri.
Izbucul Galbenei şi împrejurimile acestuia au fost declarate monument al naturii, iar intregul sector de chei a fost constituit în rezervatie naturală mixtă, aflându-se în custodia Parcului Natural Apuseni.
Valea Galbena este o arie protejată de interes național, din bazinul hidrografic Crișuri, situată în județul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa.
Sursa: bihorinimagini.ro