Astăzi, 30 aprilie, în urma deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, colonia de romi din Vadu Crișului a intrat în carantină. Prefectul Dumitru Țiplea a prezentat motivele acestei decizii, precum și măsurile dispuse de autorități pentru a preveni răspândirea intra comunitară a Covid-19.Doresc să fac câteva precizări cu privire la carantinarea comunității de romi de la Vadu Crișului.
În urmă cu o săptămână și jumătate, două săptămâni, un număr de 4 persoane din colonia de romi de la Vadu Crișului a prezentata simptomatologie specifică COVID-19. Acele persoane au fost extrase cu ambulanța din comunitate, în urma testărilor s-a concluzionat că sunt pozitive, în acest moment fiind internate în spital.
Din discuțiile cu Direcția de Sănătate Publică Bihor și cu conducerea spitalelor din Bihor am concluzionat că ar trebui să începem testarea intracomunitară în acea colonie de romi.
Joia trecută am trecut la acțiune și ne-am deplasat acolo cu 5 instituții, inclusiv cu colegii de la arme: jandarmi, poliție și pompieri. Nu am reușit testarea coloniei pentru că dumnealor nu au dorit, am revenit sâmbătă și am testat efectiv un număr de 124 de persoane. După inventarierea și analiza probelor s-a ajuns la concluzia că, fiind un număr considerabil de pozitivi în comunitate, ar trebui efectiv, să trecem la carantinarea acestei comunități. S-a făcut o analiză de risc de către Direcția de Sănătate Publică Bihor, s-a comunicat la nivel național Departamentului pentru Situații de Urgență prin Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției am primit acordul prin Ordinul comandantului acțiunii.
Astăzi am convocat Comandamentul pentru Situații de Urgență și s-a luat o hotărâre cu privire la carantinarea acestei comunități. După hotărârea Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență s-a întocmit planul de acțiune iar începând de astăzi, acea colonie de romi care totalizează 470 de persoane este carantinată și va intra în monitorizarea Direcției de Sănătate Publică prin Spitalul Orășenesc Aleșd.
Ce presupune carantina unei comunități? Un număr de acțiuni destul de complexe pe care o să le sintetizez:
- în primul rând intrările și ieșirile din comunitate sunt păzite strict de către poliție și jandarmerie, nu se iese nu se intră;
- se monitorizează din punct de vedere al sănătății continuu starea întregii comunități și se asigură alimentarea cu energie electrică, apă, evacuarea deșeurilor;
- la un număr de zile, 7-10 zile, cât va dispune și va considera Direcția de Sănătate Publică, un număr de persoane vor fi testate pentru a se vedea în ce stadiu este acea comunitate.
Dacă vor fi persoane simptomatice vor fi extrase și internate în Spitalul Municipal.