Comisia Europeană cere scăderea reală a pensiilor speciale din România

Shutterstock

Comisia Europeană cere autorităților de la București să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale ale militarilor, magistraților, diplomaților, ale celor din serviciile secrete și ale altor categorii. 

Reprezentanții Comisiei spun că proiectul, în forma actuală, ar face doar economii ”foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității.

Scrisoarea arată că pensiile militare ar trebui diminuate prin scăderea așa-numitei ”rate de înlocuire” (procentul pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului), iar în cazul migistraților e nevoie de creșterea duratei serviciului și un cuantum al pensiei mai mic decât în prezent.

În cazul pensiilor militare, Comisia spune că rata de înlocuire a veniturilor ar trebui să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În prezent, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni.

În proiectul de lege, rata de înlocuire este aceeași: 65% din veniturile realizate, dar raportarea se face la ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.

Distribuie informația
Alte știri