Astăzi, Curtea Constituţională a României s-a pronunţat cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, depusă la sesizarea PSD, privind posibilitatea organizării referendumurilor locale odată cu alegerile locale.
Cu toate că clarificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului la legea referendumului nu modifică nicio prevedere a legii, ci doar lămuresc un articol interpretabil, Curtea a decis să nu permită acum organizarea referendumului local în Oradea.
Vom respecta această decizie.
Cu toate că Curtea Constituţională a apreciat că nu există o urgenţă cu privire la organizarea acestei consultări, noi apreciem, dimpotrivă, că există o urgenţă în dezvoltarea oraşului. De aceea am propus organizarea simultană a referendumului cu alegerile locale, având în vedere că la aceste alegeri participă de regulă jumătate din cetăţenii cu drept de vot şi s-ar fi creat astfel posibilitatea ca orădenii să se pronunţe, în forma în care o doresc, cu privire la acest important proiect de dezvoltare, iar referendumul să poată fi valid.
În această situaţie, nu primarul oraşului Oradea este cel care pierde, ci oraşul însuşi.
Practic, prin decizia Curţii Constituţionale, a fost amânat dreptul orădenilor de a se pronunţa într-o problemă importantă pentru comunitate.
Primar,
Ilie Bolojan