Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Visit Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Filarmonica de Stat Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Hotel Continental, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor” și Autogrand Oradea – Skoda organizează conferința Patrimoniul muzical al Muzeului Țării Crișurilor susținută de dr. Cristian Culiciu, istoric și muzeograf la instituția muzeală alături de care se vor afla invitații Irina Baianț, Ovidiu Lazăr și Andrei Tudor împreună cu Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea și Orchestra Facultății de Arte, Universitatea din Oradea. Evenimentul va avea loc duminică, 30 iunie 2024, de la ora 20.00, în Parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).
Conferința va cuprinde o incursiune în lumea muzicală orădeană a secolului XX. Vor fi punctate unele repere artistice, ce ascultau orădenii și unde, cine a poposit în oraș pentru a-i încânta pe melomani și cum au apărut câteva dintre entitățile de cultură muzicală locale. În context vor fi prezentate obiecte din patrimoniului Muzeului Țării Crișurilor referitoare la subiect: documente, afișe, imagini, partituri, discuri, aparate muzicale, atât parte a expozițiilor de bază, cât și a colecțiilor.
Vocea extraordinară a sopranei Irina Baianț s-a remarcat pe marile scene ale operelor și filarmonicilor din Viena, Berlin, Paris, Bruxelles, Moscova, Istanbul. La doar 33 de ani, Irina Baianț are colaborări cu Teatro alla Scala din Milano, Garnier Opera din Paris, Operele din Cairo și Marseille, Covent Garden din Londra. Soprana s-a făcut remarcată în întreaga Europă, inclusiv în lumea regalității, fiind invitată în cadrul parteneriatelor educaționale și culturale organizate în România de prințesa Stephanie de Monaco. Deține mai mult de 30 de distincții naționale și internaționale primite în cadrul unor prestigioase competiții și festivaluri de gen.
Andrei Tudor a început să studieze pianul în 1987, la vârsta de patru ani. Este membru al Consiliului Artistic al CREDIDAM și al UCMR-ADA, societățile de drepturi conexe și de drepturi de autor din România. În 2008, Andrei a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (U.C.M.R). Deține titlul de Doctor în Arte Muzicale (PhD) și este lector la Departamentul de Compoziție al Universității Naționale de Muzică din București (Conservatorul din București).
Andrei Tudor a lucrat ca și compozitor, aranjor, pianist și/sau dirijor cu artiști de renume precum Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Ed Sheeran (ca ghost writer), Mario Frangoulis, Dulce Pontes, CeCe Winans, Pia Toscano, Mateo Bocelli, Edvin Marton, Goran Bregović, Walter Ricci, Ally Brooke, María José, Jennifer Crestol, Brad Vee Johnson, B & B Gospel Choir, Boney M Experience și mulți alții. Discurile sale includ peste 20 de albume și compilații lansate, cum ar fi „Eternamente” și „Guardian Angel” de Angela Gheorghiu, „Vis de iarnă” de Andra (discul de aur), „De Dragul Tău” de Marcel Pavel, „Altceva” de Mihai Trăistariu (discul de aur), „Nu te mai am” și „Very Classic” de Marcel Pavel, și „XXI” de Monica Anghel. Andrei Tudor a primit peste 30 de premii și distincții internaționale și naționale pentru compoziție și interpretare muzicală.
Ovidiu Lazăr a fost înconjurat de muzică de la o vârstă fragedă. A început cursurile de canto la doar 8 ani, fiind motivat de dorința de a se afirma pe scenă. Talentul său a fost recunoscut prin numeroase premii și trofee obținute la festivaluri de muzică atât în țară, cât și în străinătate, ceea ce l-a încurajat să-și dezvolte abilitățile și să le împărtășească cu publicul. Și-a perfecționat studiile muzicale la Centro Professione Musica din Milano, Italia, obținând o diplomă în canto. A participat la emisiuni de renume precum Vocea României și The Voice of Italy, acumulând o experiență valoroasă în lumea showbiz-ului și înțelegând mai bine piața muzicală din România. De-a lungul carierei sale, Ovidiu a învățat că cel mai important nu este rezultatul final, ci bucuria de a trăi și de a învăța pe parcursul călătoriei către atingerea obiectivelor sale artistice.