Conferințele Dilema revin la Oradea cu tema „Minunata lume nouă”

Între 22 și 24 mai, Oradea devine din nou gazda unuia dintre cele mai relevante evenimente culturale ale anului: Conferințele Dilema, proiect care revine pentru a patra oară în acest oraș. Timp de trei zile, publicul va avea ocazia să asculte și să reflecteze alături de unii dintre cei mai importanți intelectuali români, într-un demers de explorare a marilor teme ale prezentului.

Tema ediției din acest an, „Minunata lume nouă”, inspirată de romanul omonim al lui Aldous Huxley, reflectă provocările actuale cu care ne confruntăm la nivel global: o pandemie care continuă să lase urme de confuzie, un război la granițele țării care reclamă claritate morală, avansul spectaculos al inteligenței artificiale și instabilitatea geopolitică. „Lumea noastră se transformă parcă mai repede decât putem noi înțelege”, explică Cătălin Lazurca, directorul executiv al conferințelor. „Tocmai de aceea, este nevoie de gândire critică, dialog și claritate.”

Printre invitații acestei ediții se numără: Teodor Baconschi, Andrei Cornea, Radu Vancu, Adriana Babeți, Cosmin Popa și Theodor Paleologu. Moderatorul tuturor evenimentelor este Sever Voinescu, redactor-șef al revistei Dilema veche.

Programul conferințelor este următorul:

Joi, 22 mai – Sinagoga Neologă

Ora 18:00 – Andrei Cornea: „Atlantida noastră cea de toate zilele”

Ora 19:30 – Teodor Baconschi: „Grădina desfătărilor. O privire asupra culturii ca obsesie a paradisului pierdut”

Vineri, 23 mai – Sinagoga Neologă

Ora 18:00 – Radu Vancu: „Frumusețea ca răspuns necesar la oroare”

Ora 20:30 – Adriana Babeți: „În menghină sau în clepsidră?”

Sâmbătă, 24 mai – Muzeul Țării Crișurilor

Ora 18:00 – Cosmin Popa: „Cum a schimbat Rusia războiul (ne)patriotic”

Ora 19:30 – Theodor Paleologu, în dialog cu Sever Voinescu

Evenimentul este organizat de APTOR – Visit Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, iar intrarea este liberă la toate cele șase conferințe.

Conferințele Dilema oferă un spațiu de reflecție profundă, unde ideile sunt discutate în mod deschis, iar publicul are oportunitatea de a se conecta cu teme de actualitate prin perspectiva unor voci culturale remarcabile. Oradea devine, astfel, pentru trei zile, o adevărată capitală a dialogului intelectual.

Alte știri