Consultare publică pe tema poluării cu nitrați a apelor ca urmare a activităților agricole

Comitetul de Bazin Crișuri invită luni, 28 octombrie, de la ora 10.00, în sala mare a Prefecturii Bihor, fermierii, organizațiile de fermieri, institutele de cercetare precum și ONG-urile interesate de problema nitraților în agricultură la o consultare publică pe tema poluării cu nitrați a apelor ca urmare a activităților agricole.

Ministerul Apelor și Pădurilor, și consultantul selectat – Asocierea dintre Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – USAMV București, lansează spre consultare proiectele de Cod de bune practici agricole și de Program de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole.

Studiile arată că îngrășămintele, dacă nu sunt folosite corespunzător, pot deveni surse importante de poluare a mediului înconjurător și în mod special a mediului acvatic. Efectul principal al poluării cu nitrați a apelor subterane se simte cel mai frecvent în gospodăriile alimentate exclusiv din fântâni care nu sunt protejate corespunzător conform bunelor practici agricole.

Până la finele lunii octombrie, atât Programul de acțiune, cât și Codul de bune practici sunt supuse consultării publice pentru îmbunătățiri. Documentele pot fi consultate și online.

Persoanele interesate (fermieri sau reprezentanți ai organizațiilor de fermieri, institute de cercetare, organizații non-guvernamentale etc.) pot trimite observații și propuneri la adresele de email office@icpa.ro și nitrați@map.gov.ro până în data de 31 octombrie 2019.

Distribuie informația
Alte știri