Coordonatorul Programului de transplant din judeţul Bihor, Carmen Pantis:”Simt o reticență fantastică a oamenilor de a dona”

Peste 5.000 de români așteaptă, în acest moment, o a doua șansă la viață pe listele pentru transplant, dar numărul real al celor care au nevoie de un transplant și nu figurează pe aceste liste ar fi cu câteva mii mai mare, susțin reprezentanții asociațiilor de pacienți, consultați de HotNews.ro care a stat de vorba si cu medicul medicul orădean Carmen Pantiș, coordonatorul Programului de transplant din judeţul Bihor.

Pe 17 iulie, Carmen Pantiş a convins familia unui adolescent de 14 rănit grav într-un accident rutier și intrat în moarte cerebrală să îi doneze organele. Mărturișește că acordul mamei copilului a fost „un miracol pentru ea”, după ce familiile a nu mai puțin de 7 pacienți în moarte cerebrală de la care a încercat, în ultimele luni, să obțină acordul, spuseseră „nu”. Adolescentul de 14 ani a salvat alți 5 copii aflați în stare critică, în așteptarea unui transplant.

Carmen Pantiș consideră că „sunt multe cauze” pentru care numărul donatorilor scade de la an la an. Exclude ca lipsa banilor din sistemul sanitar să fie motivul și spune că mai degrabă este vorba despre „o reticența fantastică a oamenilor de a dona”, dar și despre faptul că „echipele numite de managementul spitalelor nu reușesc să își facă treaba corect.” Spitalul din Oradea, unde Carmen Pantiș este coordonator de transplant, dă, de ani de zile, în jur de 20 de donatori anual. Cum în România sunt acreditate 44 de spitale pentru prelevarea de organe pentru transplant, Carmen Pantiș spune că ar trebui să avem anual cel puțin 400 de donatori.

Anul trecut, pentru prima dată, Oradea a dat doar 8 donatori: „Vă spun foarte sincer, am lucrat la fel ca și anii anteriori. Dar s-a întâmplat ceea ce se întâmplă în toată țara: am simțit o reticență fantastică a populației de a dona. Fără să spună de ce, foarte multe familii au spus „nu”. În ultimele două luni am avut 7 familii care au spus „nu”, dar fără să îmi explice.”

Carmen Pantiș ține să spulbere și reticențele legate de moartea cerebrală, subliniind că un astfel de pacient nu este în comă și nu mai există absolut nicio șansă să își revină: „E un consens al medicilor din toată lumea.”<Sursa/div>

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri