Consilierii viceprimarului au ales o modalitate inedita de promovare a candidatului UDMR la Primaria Oradea. Huszar Istvan a filmat un videoclip cu tenta SF in care explica pe scurt convingerea sa ca fiecare om trebuie a-si gaseasca locul potrivit : astronautii in spatiu iar oradenii, acasa, in orasul natal. Vezi clipul
La 12 aprilie se marchează primul zbor al omului în cosmos prin celebrarea Zilei mondiale a aviației și cosmonauticii și a Zilei internaționale a zborului omului în spațiu.
La 12 aprilie 1961, Iuri Alexeevici Gagarin executa un zbor de 108 minute la bordul navetei sovietice ”Vostok 1”. Nava a fost lansată la orele 9 și 7 minute (ora Moscovei) de la cosmodromul Tiuratam (situat la 200 km SV de Baikonour) și s-a plasat pe o orbită cu perigeul de 181 km, apogeul la 327 km, înclinarea de 65,57 grade. O cameră de televiziune instalată la bordul navei a transmis în permanență imagini despre gesturile, atitudinea și mișcările cosmonautului, până la ieșirea din orbită. Pe toată durata misiunii, au fost făcute însemnări în jurnalul de bord. A fost descris orizontul, atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât și la ieșirea ei la lumină. Gagarin a făcut un înconjur al planetei și s-a reîntors pe Pământ.
Șapte ani mai târziu, la 27 martie 1968, ”primul om în Cosmos”, Iuri Gagarin se prăbușea cu avionul în timpul unui zbor de antrenament, în circumstanțe neelucidate până în prezent.
SUA a trimis, la 5 mai 1961, primul american în spațiu, în persoana lui Alan Shepard Jr. El a realizat un zbor suborbital de 15 minute și 22 de secunde.