Cu ajutorul ABA Crișuri, Bihorul va avea cei mai mulți kilometri de piste de biciclete construite pe diguri

Foto: rowater.ro

Depus în luna decembrie, proiectul ambițios de reabilitare a digurilor și de creare a infrastructurii pentru trasee cicloturistice în bazinul hidrografic Crișuri a primit finanțare miercuri, 25 ianuarie 2023, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)/Componenta C11- Turism și cultură.

Contractul de finanțare a fost semnat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) și vizează realizarea a 426,09 km de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă din țară care vor străbate următoarele județe: Bihor (180,20 km), Timiș (108,37 km), Harghita (45,05 km), Mureș (34 km), Arad (29,08 km), Dolj (25,30 km) și Satu Mare (4,09 km).

Proiectul echipei noastre, nu doar că încurajează utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ ci, reușește să deschidă comunității zone care, până în prezent, erau aproape inaccesibile în perioadele ploioase. Pistele de biciclete vor fi proiectate și construite fără a afecta funcționalitatea lucrărilor hidrotehnice asigurând în continuare accesul echipelor noastre în situații de viituri sau pur și simplu pentru întreținerea digurilor. ” Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Reamintim faptul că, în spațiul hidrografic Crișuri, aceste piste de biciclete vor avea în total 191 de kilometri și se vor construi pe digurile de pe: Canalul Colector, Crișul Negru, Crișul Repede, Barcău și Ier. Noile trasee cicloturistice vor contribui inclusiv la conectivitatea localităților din zona de frontieră cum ar fi Oradea, Maghita și Salonta de pe teritoriul României cu localități precum Sarkad, Berettyóújfalu și Gyula de pe teritoriul Ungariei.

” Până acum au fost intabulate toate digurile care vor beneficia de investiții și ne aflăm în faza de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Licitațiile pentru lucrări vor fi lansate în a doua parte a anului.” a subliniat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Autoritățile au în vedere și dezvoltarea unei platforme naționale, numită eVelo, și a unei aplicații digitale pentru telefoane inteligente, prin care vor fi oferite informații tematice despre cicloturism.

”Traseele de cicloturism vor permite României să participe și să contribuie la reconfigurarea rețelei europene de trasee EuroVelo și a diverselor trasee cicloturistice internaționale.” a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Valoarea totală a proiectului depus de ABA Crișuri este de 18.7 mil euro, iar la nivel national valoare este de 41,4 milioane de euro.

Distribuie informația
Alte știri